Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Falsk anmälan om misshandel till familjerätten

    Hej, min sambos ex-fru har anmält honom till föräldrarätten där hon påstår att han utsätter sitt barn för psykisk misshandel, skriker och hotar sitt barn som är fem år. Vi står helt handfallna. Hur bemöter vi det här? Det finns ingen grund för dessa beskyllningar. Jag står ju bredvid hans sida och vet sanningen. Allt hon säger är rena lögnerna.
    Hur går vi vidare?

    Rådgivarens svar

    2019-02-14

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag vill börja med att beklaga situationen. Jag förstår att det måste kännas hemskt för er.

    Vad gäller?
    Tyvärr förekommer det att vårdnadshavare anklagar varandra för misshandel på falska grunder. Kanske för att få ett övertag i en eventuell vårdnadstvist. Eftersom det är vanligt förekommande ska familjerätten (som kontaktats i detta fall) vara uppmärksamma på just detta för att ta reda på vad som stämmer och vad som är falskt. Familjerätten brukar inför en domstolsprocess om exempelvis vårdnad göra en utredning som sedan kan utgöra underlag för domstolens avgörande. Eftersom det inte finns någon grund för dessa anklagelser är det bästa för er att ni försöker kontakta föräldrarätten och tala om hur det ligger till. De är vana vid sådana här ärenden och bör inte bli överraskade. Det är viktigt att hålla sig lugn och sansad för att ge ett trovärdigt intryck.

    Vid frågor som rör vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa sättas i fokus. Givetvis ska familjerätten se till att inte barnet far illa, vilket skulle vara fallet om den psykiska misshandeln skulle vara sann. Barnets behov av en nära och god kontakt med sina föräldrar är också av stor betydelse och domstolen (vid en eventuell kommande tvist) vill i regel besluta om gemensam vårdnad om det inte finns något som talar emot det. Om det inte finns någon grund för dessa anklagelser kommer de heller inte leda någon vart, även om jag förstår att det är obehagligt.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden