Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Boende vid gemensam vårdnad

    Har jag laglig rätt att hämta min son hos hans pappa när det finns dombeslut på att sonen ska vara bosatt hos mig trots att pappan och jag kommit överens att sonen skulle skrivas över boende till pappan för ett litet tillfälle?

    Rådgivarens svar

    2020-11-26

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Först gör jag en allmän redogörelse för rättsläget och därefter följer en tillämpning i ditt fall. 

    Ditt fall handlar om vårdnad,boende och umgänge, således tillämpas föräldrabalken (FB).  Jag förstår det som att du och pappan har gemensam vårdnad och att ni har ett domstolsbeslut om att barnet ska vara bosatt hos dig. 

    Barnets boende vid gemensam vårdnad

    Har föräldrarna gemensam vårdnad, får rätten på talan av en av dem besluta var barnet ska bo, 6 kap. 14 a FB. Föräldrarna kan även avtala om barnets boende, detta avtal gäller om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, 6 kap. 14a § FB. Detta avtal gäller på samma sätt som en dom om det har godkänts av socialnämnden. 

    Barnets bästa är alltid avgörande vid beslut gällande vårdnad, boende och umgänge, 6 kap. 2 a FB

    Verkställighet enligt kap. 21 FB kan begäras om någon av parterna inte följer ett domstolsbeslut eller godkänt avtal. Verkställighet av domen kan begäras hos tingsrätten, 21 kap. 1 § FB

    Tillämpning

    Om du har ett domstolsbeslut om att barnet ska bo hos dig, gäller detta. Om pappan inte följer ett domstolsbeslut och vägrar att överlämna barnet till dig kan du begära verkställighet hos tingsrätten. 

    Som ovan framgår kan föräldrar som har gemensam vårdnad även avtala om boendet. För att detta ska gälla måste avtalet vara skriftligt och godkänt av socialnämnden. 

    Om du och pappan har träffat ett skriftligt avtal som godkänts av socialnämnden gäller detta avtalet. Om du skulle vilja få ändring på detta avtal utan samtycke av pappan, kan du alltid väcka talan om boendet hos tingsrätten, 6 kap. 14a § FB

    Hoppas du fick svar på din fråga. Om du behöver vidare hjälp med ditt ärende råder jag dig att kontakta Familjens jurist som är specialiserade inom detta område. Du kan även ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen.

    Elin Enlund
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden