Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Begränsa umgänge med förälder

    Hej.
    Jag har två barn, 8 och 9 år gamla. De bor hos mig men träffar sin pappa varannan helg pga hans oregelbundna arbetstider. Vi har delad vårdnad, enligt en privat överenskommelse. Barnen är ofta ledsna när det är dags för umgänge med pappan och säger att de inte vill dit. En av anledningarna till att vi gick isär var för att han dricker varje helg. Han dricker fortfarande, även när barnen är där. Barnen har sagt till honom att sluta men han lyssnar inte på dem. Jag pratade med barnen vid 17.30 och då hördes det att pappan hade druckit. Barnens rum hos pappan är väldigt sterilt. Han tar inget ansvar för barnens behov eller önskemål. Jag anser att han sätter sig själv i första hand, inte barnen. Han ser inte till att de luskammas när det går löss och de är under behandling, barnens eksem behandlas inte, de bortstar inte tänderna på kvällen, han kontrollerar inte deras intag av mat och socker trots direktiv från dietist och läkare. Han ger löften som inte hålls. Han betalar inte räkningar vilket resulterade i inkasso på mig och att barnen skulle bli av med sina platser på fritids. Det är svårt att få honom skriva på papper från tex skolan. Varje gång de kommer hem från pappan är barnen arga, ledsna, har svårt att slappna av och somna på kvällen. Första dagarna i skolan är också jobbiga. Jag undrar om jag måste tvinga mina barn att umgås med pappan? Kan umgänget begränsas till dagtid eller liknande? Hur går man tillväga om man vill ansöka om ensam vårdnad och vad krävs för att få det?

    Mvh frustrerad mamma

    Rådgivarens svar

    2019-03-17

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Jag ska försöka besvara din fråga utifrån föräldrabalkens (FB) bestämmelser. 

    Vårdnad, umgänge och boende
    Vid bedömning av vårdnad, umgänge och boende ska barns bästa alltid beaktas (6 kap. 2 a §). Risken för att barnet far illa samt barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna ska beaktas vid bedömningen om vad som är för barnets bästa. Avseende missbruk ska rätten ändra i vårdnaden om en förälder vid utövande av vårdnad av barn gör sig skyldig till missbruk, försummelse eller i övrigt brister i omsorgen (6 kap. 7 §). 

    Din situation
    Ni som föräldrar kan avtala gemensamt om hur vårdnaden bör se ut. Med din beskrivning får jag anta att ni tidigare haft en god samarbetsförmåga och eventuellt även nu kan komma överens om hur ni kan ändra i frågor avseende umgänget, boende och vårdnad av barnen. Om ni inte kan lösa det tillsammans är ett alternativ att vända er till rätten och lösa situationen. Socialnämnden kan även hjälpa till att medla i den här typen av frågor och har även en skyldighet att påkalla rättsliga åtgärder om de märker att ett barn riskerar att fara illa. Jag skulle därför först råda dig att försöka ta kontakt med socialnämnden för att få till en lösning i frågan. Där du beskriver för socialen om de omständigheter du tagit upp i din fråga, det kanske även kan påverka pappan att kommer överens med dig innan ni tar er fråga till rätten. 

    Du beskriver hur pappan till dina barn missköter sig på olika sätt som du anser gör han olämplig vid umgänge och eventuell som vårdnadshavare. Du beskriver bland annat att det finns en risk för missbruk och hur barnen mår sämre efter umgänge med sin pappa. Detta är omständigheter som är till din fördel om du önskar att begränsa umgänge med pappan osv. Jag vet dock inte hur omständigheterna kring dig ser ut, jag kan därför inte uttala mig med säkerhet om hur utgången i målet skulle bli. Utgångspunkten är som sagt barnets bästa. Du bör därför argumentera för hur det inte är för barnens bästa att umgås med sin pappan i den omfattning de gör idag, med de omständigheterna du beskrivit. 

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden