Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Barns rätt att träffa sina föräldrar

    Hej
    Jag och mina barns mamma ska skilja oss (det är jag som är drivande men vi är båda överens om skilsmässa). Vi håller på att bygga ett hus som är klart inom ett par månader och har nu bott tillfälligt hos hennes barndomsvän.
    Jag har blivit ivägkörd från hemmet och jag har ingen möjlighet att ta med mig barnen då jag är ny i staden där jag bor och inte har tillräckligt bra kontaktnät här. Mamman vägrar svara på frågor om lösningar när det gäller barnen eller huset utan ställer bara motfrågor om varför jag gör såhär. Den viktigaste frågan för mig är hur jag bäst gör för att få kontakt och få träffa barnen och hur jag på bästa sätt säger till henne att jag har rätt till det (om jag nu har det)? Och finns det något jag kan använda mig av för att få henne att förstå att vi måste lösa allt som har med husbyggnationen att göra? (Hon hävdar att hon struntar i dom ekonomiska bitarna, det får gärna gå som det går).
    Tacksam för svar. 

    Rådgivarens svar

    2018-08-26

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Regler för vårdnad och umgänge hittas i föräldrabalken (FB).

    Umgänge
    Jag har i mitt svar utgått ifrån att ni har delad vårdnad om barnen. Lagen stadgar en rätt för barn att träffa sina föräldrar, detta innefattar att barn har rätt till att träffa och umgås med den förälder de inte bor med, 6 kap. 15 § FB. Föräldrarna är gemensamt ansvariga för att barnet ska tillgodoses rätten att träffa föräldern som barnet inte bor med. Den förälder som barnet bor med har ett ansvar att se till att barnet får umgås med den andre föräldern samt att lämna sådan upplysning om barnet som kan främja umgänget. Vårdnadshavare har en rättighet och en skyldighet att bestämma i frågor rörande barnets personliga angelägenheter, 6 kap. 11 § FB.

    Husbyggnationen
    Det finns ingen allmän regel i lagen som tvingar en person att fullfölja ett bygga, dock brukar parter upprätta avtal som binder dem till att fullfölja sina förpliktelser. I detta fall så har ni i samråd velat bygga ett hus och förmodligen inte haft något avtal mellan er. I de fall ni skulle vilja sälja huset så är mitt råd är att försöka förklara att en bodelning mellan er skulle vara mer ekonomisk gynnsam för er båda om huset är klart och kan säljas. Alternativt att en av er skulle vilja bo i huset så kan detta regleras i en bodelning. Hursomhelst så är det nog smidigare att ha huset färdigt inför en bodelning.

    Sammanfattning
    Dina barn har all rätt att få träffa och umgås med dig oavsett om ni bor separat och ska skiljas. Barnets mamma har ett ansvar att se till att barnen får umgås med dig och att hon försöker främja umgänget. Du kan hänvisa till ovanstående paragrafer. Förhoppningsvis så kan ni komma överens om huset och barnen på ett bra sätt.

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver hjälp med skilsmässan eller bodelning så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister r.

    Vänliga hälsningar,

    Alba

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden