Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Är det möjligt att upphäva en adoption?

    Hej. Kan jag upphäva adoption från en av mina adoptivföräldrar? Mina föräldrar är skilda sen många år tillbaka. Har god relation till den ene föräldren men inte den andre. Har läst att man behöver iaf en förälder.
    Om detta är möjligt... Hur går jag tillväga då?

    Rådgivarens svar

    2019-07-06

    Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Regler om adoption finns 4 kap. föräldrabalken. Nedan följer en redogörelse för de aktuella reglerna samt förslag på hur du kan gå vidare med ärendet.

    Att upphäva en adoption
    Det är inte möjligt att upphäva en adoption. Endast genom att bli adopterad av en annan kan den tidigare adoptionen upphöra (4 kap. 21 § föräldrabalken).

    Att bli adopterad i vuxen ålder
    Din ålder framgår inte av frågan, men jag förmodar att du är över 18 år. Det går att adoptera en person som är över 18 år endast om det finns en särskild anledning som baseras på det personliga förhållandet mellan sökanden och den som ska bli adopterad. Adoptionen ska även i övrigt anses lämplig. Vid en bedömning av vad som är en särskild anledning ska det särskilt beaktas om sökanden har uppfostrat den som ska bli adopterad, eller om adoptionen på annat sätt skulle bekräfta en relation som motsvarar en relation mellan ett barn och en förälder (4 kap. 4 § föräldrabalken).

    Sammanfattning och råd
    Det är inte möjligt att upphäva en adoption, utan du måste bli adopterad av en annan person för att den nuvarande adoptionen ska upphöra. Om du är över 18 år måste det finnas en särskild anledning för att du ska kunna adopteras av en annan.

    Familjens Jurist hjälper gärna till i frågor gällande adoption. Om du vill ha vidare hjälp i ärendet, rekommenderar jag dig att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Klicka här för att komma till bokningen.

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden