Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Ansvarig att hämta och lämna barnet vid umgänge

    Vem är enligt lag ansvarig för hämtning och lämning av barnet vid umgänge? Ena förälder är ensam vårdnadshavare men barnet har umgänge halva veckan, varje vecka, med umgängesföräldern. Vem måste enligt lag hämta och lämna om det inte står i domen vem som ska göra det? Vi är inte överens och kommer ta tid innan vi får tid i rätten för att lösa detta. Ensam vårdnadshavare vägrar samarbetssamtal och kräver att umgängesförälder ensam ansvarar för alla transporterna själv. Finns det någon lag som tvingar umgängesförälder att ensam sköta all hämtning och lämning? Om det inte står i domen vem som ska lämna och jag meddelar ensam vårdnadshavaren att den får hämta barnet hos mig vid umgängets slut, kan jag då bli anmäld för egenmäktighet med barn eller något annat? Jag vägrar ju inte lämna ut barnet utan anser att vi får dela på hämtningarna och lämningarna tills tingsrätten beslutar om något annat. Kan mitt umgänge dras in av tingsrätten för att jag inte lämnar barnet fast det inte står i domen att det är jag som ska sköta lämningen? Vårdnadshavren har precis flyttat med barnet utan anledning vilket gör att det tar mig som inte har bil en och en halv timme enkel väg att lämna barnet med pendling kommunalt. Vårdnadshavaren har bil och tar den 25 minuter att köra sträckan mellan våra hem. Flytten vårdbadshavren gjorde är inte välmotiverad, utan bara något den kände för. Jag har meddelat att vi får ta hälften av hämtningarna och lämningar var tills tingsrätten tar beslut i frågan. Vårdnadshavaren har meddelat att den kommer vägra lämna ut barnet till mig på umgänge om jag inte både hämtar och lämnar barnet, fast det inte står i domen att jag ska göra något av det. Jag tänker att jag ska hämta barnet också får vårdbadshavren sen hämta barnet hos mig när umgänget är slut. Gör jag något fel lagligt om jag gör såhär? 

    Rådgivarens svar

    2018-12-26

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Svaret på din fråga finner man i familjebalkens bestämmelser.

    Barnet har en rätt till umgänge med den föräldern som barnet inte bor med. Det är barnets rätt till umgänge och inte förälderns. Som föräldrar har man ett gemensamt ansvar för att barns behov av umgänge med den av er som inte bor med barnet tillgodoses så långt som möjligt. Avseende resekostnader, är huvudregeln att den förälder barnen reser till som ska stå för resekostnaderna. Det finns dock flera omständigheter som vägs in i bedömningen, bl.a. utifrån respektive förälders ekonomiska förmåga samt med hänsyn till barnens underhåll. Utöver en kostnadsfördelning av resekostnader finns det inget som tvingar en umgängesförälder att hämta eller lämna barnen. Som du själv verkar vara medveten om går det att få umgängesrätten villkorad hos domstolen, där det anges vem som ska hämta och lämna. 

    Som du själv nämner behöver ni lösa situationen fram tills att ni får umgängesrätten villkorad. Till dess är min rekommendation att ni försöker komma överens om hur ni tillfälligt ska lösa situationen med utgångspunkt i den omfattande samarbetsskyldighet ni har som föräldrar. Ni kan försöka finna en lösning där ingen av er hämtar eller lämnar alla gånger och fördelar på de ev. resekostnaderna som uppkommer vid hämtning och lämning.

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden