Hoppa till innehållet
Familj & barn

Ansvar vid umgänge med förälder

Hej, min sons pappa ska egentligen ha han varannan helg, från ingenstans så ville han inte ta sin son för att han var rädd för Corona då jag jobbar i hemtjänst. 
Men sen så kom vi överens om att han inte skulle ta han och att de gick bra från min sida, till en början 2 av hans helger. Sen får han helt plötsligt för sig att han ville ha han igen och strunta i corona osv, hade pratat med familjerätten och han skulle stanna hos mig enligt vår överenskommelse.
Jag skrev detta till pappan och att han måste träffa han innan han ska ha han igen och ev sova där en natt för att se hur de går då de kommer ha gått två månader som han bara träffat han en natt under denna tid för ca en månad sen nu. 
Jag skrev att han får självklart träffa han innan.
Problemet är nu att han inte hört av sig för att träffa sonen eller för att prata om semestern i sommar hur vi ska lägga upp de under hans semester period. Hur mycket mer måste jag göra för att se till att han får sitt umgänge med sin pappa. Har skickat och ringt men inget svar, och svarar han så svarar han inte på det jag skriver. Det sista jag fick utav han var att han ringer upp när han har möjlighet, detta var för 4 dagar sedan.
Måste jag lägga ner mer energi och kan jag neka han en hel helg om han inte har hört av sig nu innan och träffat han något innan för att tänka på sonen som är 2,5 år gammal och behöver sin trygghet. Han har ju då som sagt inte träffat sin pappa på väldigt lång tid. 
Sa även att han skulle ringa på FaceTime för att ha umgänge också under den tid som han var här och han inte tog han, men han har inte ringt. Han krånglar ofta och är alltid svår att få tag på. Vad ska jag göra.   

Rådgivarens svar

2020-06-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Umgängesrätt

Regler om umgängesrätt finns i föräldrabalken (FB). Barn har rätt till umgänge med en förälder som den inte bor tillsammans med. Umgänget kan ska genom att de träffas eller genom att de har annan kontakt (FB 6 kap. 15 § st. 1). Umgängesrätten är alltså i första hand en rätt för barnet och inte föräldrarna. Det finns således inte en absolut rätt för föräldern att umgås med barnet. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med tillgodoses (FB 6 kap. 15 § st. 2). Det är möjligt att avtala om barnets umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med. Avtalet gäller om det är skriftligt och Socialnämnden godkänner det (FB 6 kap. 15 a § st. 3).

Umgängesrätten är alltså främst till för barnet. Båda föräldrarna har som ansvar att tillgodose detta. Om barnets pappa inte tar sitt ansvar och umgås med barnet är detta inget som kan ligga dig till last. Det viktigaste är att du själv tar ansvar för att umgängesrätten tillgodoses, vilket du kan sägas ha gjort eftersom du försökt ta kontakt med fadern. Möjligheterna att neka pappan en helg beror på hur ni kommit överens om umgänget. Det kan dock vara bra att vara återhållsam med en sådan åtgärd eftersom samarbete mellan föräldrar uppmuntras av föräldrabalken. Pappans rätt till umgänge är dock som ovan nämnt, inte absolut. Det finns även möjlighet att genom avtal komma överens om ett annat upplägg för umgänget.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har både du och fadern ett ansvar för att umgängesrätten ska bli tillgodosedd. Genom att kontakta pappan och försöka få till umgänge tar du ansvar för din del, men du behöver inte ta ansvar för faderns del, det ansvarar han själv för. Om du finner situationen besvärlig kan det vara bra att genom avtal komma överens om ett annat upplägg angående umgängesrätten.

Hoppas du fått svar på din fråga! Vid frågor om umgänge kan det vara bra att få mer juridisk hjälp. Familjens Jurist har jurister som jobbar med umgängesfrågor som du kan vända dig till via deras hemsida.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden