Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Adoption av frus barn

    Hej! Jag har en fråga, min fru har en son sen ett tidigare förhållande, jag kom in i hans liv när han var 3år gammal, min fru har ensam vårdnad, och hans biologiska pappa har aldrig varit där för han, det har gjorts några dåliga försök med att sonen har varit hos sin pappa, men alltid slutat med att han inte vill vara där, fadern har en dotter också med sin dåvarande fru, han är omgift igen, men sonen har alltid kallat mig för pappa, sonen som är 12 år nu, säger att han vill inte träffa sin biologiska pappa mer, och frågat mig om jag hade kunnat tänka mig att adoptera han, jag och min fru har en dotter tillsammans som är 8år, jag tar ju såklart sonen som om han var min biologiska son, och blev jätte glad när han frågade mig om adoption, så min fråga är, hur går jag tillväga för att kunna adoptera sonen? Detta är avgiftsfri rådgivning? För min ekonomi har inte något utrymme för någon avgift.

    Rådgivarens svar

    2018-09-17

    Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en kort redogörelse för vad som gäller.

    Förutsättningar för att adoptera din frus son

    Reglerna om adoption återfinns i 4 kap. föräldrabalken (FB). För att du ska kunna adoptera din frus son krävs det att hon samtycker till det (4 kap. 6 § FB). Det krävs även att pojkens biologiska far tillåter en adoption av sitt barn, förutsatt att han inte lider av någon allvarlig psykisk sjukdom, vistas på annan ort eller inte har del i vårdnaden (4 kap. 6 och 8 §§ FB). I och med att din fru har ensam vårdnad krävs således inget samtycke från pojkens biologiska far.

    Vad din ansökan bör innehålla

    Vid en närståendeadoption ska du vända dig till tingsrätten i den kommun som du bor i och lämna din ansökan där. Avgiften för ansökan är 900 kr, läs mer om detta här. Tingsrätten godkänner en adoption endast om det är till fördel för barnet och om du som adoptant har uppfostrat barnet, alternativt att det finns någon annan personlig relation mellan dig och barnet. Av att döma utefter vad du skrivit verkar det som att du tagit del av en stor del av barnets uppväxt och har god möjlighet på den grunden att beviljas adoption. Rätten tar också hänsyn till vad barnet vill, med hänsyn till dess ålder och mognad. Din lämplighet som förälder kommer också att bedömas av tingsrätten. Rätten gör enkelt sagt en helhetsbedömning i syfte att utreda vad som är bäst för barnet.

    Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden