Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem står för skador som uppkommer i uthyrd lokal

I vår brf hyr ut en lokal till en friser salong . Vårhyresgäst har haft inbrott åverkan på fönster karmen samt blecket . Vem ska stå för kostnaden hyresgästen eller föreningen ?

Rådgivarens svar

2018-12-14

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Svaret på din fråga finner man i hyreslagens bestämmelser.

För att en hyresvärd ska vara ansvarig för en skada krävs att hyresgästen själv eller dennes gäst inte orsakat skadan. Hyresgästen har en vårdnadsplikt som kräver att han eller hon är aktsam. Om hyresgästen inte orsakat skadan och lokalen fortfarande går att använda för det avsedda ändamålet kan hyresgästen själv reparera skadan på hyresvärdens bekostnad om hyresvärden underlåter att göra det. I andra fall är det hyresvärden själv som ska åtgärda bristerna och för den tid som lokalen är i bristfälligt skick har hyresgästen rätt till nedsättning av hyran. 

Om skadan inte orsakats av hyresgästen är det ni som hyresvärd som ska stå för skadorna om det ingår i det garanterade skick som anges i hyresavtalet. 

Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden