Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vem står för skador som uppkommer i uthyrd lokal

    I vår brf hyr ut en lokal till en friser salong . Vårhyresgäst har haft inbrott åverkan på fönster karmen samt blecket . Vem ska stå för kostnaden hyresgästen eller föreningen ?

    Rådgivarens svar

    2018-12-14

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Svaret på din fråga finner man i hyreslagens bestämmelser.

    För att en hyresvärd ska vara ansvarig för en skada krävs att hyresgästen själv eller dennes gäst inte orsakat skadan. Hyresgästen har en vårdnadsplikt som kräver att han eller hon är aktsam. Om hyresgästen inte orsakat skadan och lokalen fortfarande går att använda för det avsedda ändamålet kan hyresgästen själv reparera skadan på hyresvärdens bekostnad om hyresvärden underlåter att göra det. I andra fall är det hyresvärden själv som ska åtgärda bristerna och för den tid som lokalen är i bristfälligt skick har hyresgästen rätt till nedsättning av hyran. 

    Om skadan inte orsakats av hyresgästen är det ni som hyresvärd som ska stå för skadorna om det ingår i det garanterade skick som anges i hyresavtalet. 

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden