Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem har rätt till hyresrätten?

Jag och min sambo ska separera och ingen vill flytta ifrån lägenheten. Vi fick ta över förstahandskontraktet av min sambos bror och vi står båda på kontraktet. Det finns inget samboavtal. Jag har varken familj, släkt eller köpoäng till att få en ny lägenhet. Jag har en fast tjänst i Stockholm. Han är uppvuxen i Stockholm och har familj här och dessutom köpoäng till att få en annan lägenhet. Han vägrar lämna lägenheten och vill inte kontakta en jurist för att reda ut bodelningen. Vad kan jag göra? Vem har rätt till lägenheten? 

Rådgivarens svar

2020-09-13

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.

Sambolagen och samboegendom

Om två personer som stadigvarande lever i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll är de enligt sambolagens bestämmelser att betraktas som sambor. Sambolagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort från lagen eller delar av lagen. För att något ska betraktas som samboegendom ska föremålet vara införskaffat för gemensam användning. Det spelar ingen roll om det bara är den ena sambon som betalat för föremålet, eller för den delen står på ett kontrakt. En bostadsrätt eller en hyresrätt som införskaffats för gemensam användning, och där inget avtal som uttrycker att det bara är den ena sambons egendom, är således samboegendom. 

Vem får behålla bostaden?

Om samboförhållandet upphör och någon av samborna begär bodelning ska så ske. Om man inte är överens kan man söka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. 

Om båda samborna vill behålla bostaden är det den personen som har störst behov av bostaden som får behålla denna. Det går inte att ge ett entydigt svar på vad som ingår i bedömningen, men att ha barn, möjlighet att skaffa ny bostad och ekonomi i övrigt är sådant som brukar spela in. 

Din situation

Du beskriver i din fråga att du och din sambo ska separera och du undrar över vem som kommer få behålla hyresrätten ni båda står på. Som ovan angett är det den som har störst behov av bostaden som ska få behålla den. Däremot är det svårt att med precision ge svar på hur utfallet kommer bli i din situation. Det är fler saker än ovan nämnda som tingsrätten kan ta hänsyn till, och ett uttalande om hur dina chanser ser ut går inte att ge. 

Jag hoppas du fått svar på din fråga. I annat fall är du välkommen att ställa en ny fråga.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden