Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem betalar kapitalvinstskatt?

Hej! Min mor har gått bort och nu ska det bli försäljning av hennes hus. Jag har två bröder en har fått ett förskott på 100000 och jag har fått ett förskott på halva stugan som vi ägde tillsammans vilket vi har kommit överens om att de är 400000.Den andra brodern har inte fått något. Nu vid försäljning av huset kommer han få största delen av vinsten. Men ska jag betala vinstskatt på hela beloppet eller bara min del? 

Rådgivarens svar

2020-09-09

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.

Kapitalvinstskatt på arv

När en eller flera personer ärver från en släkting betalas ingen skatt i samband med arvet. Om arvtagarna däremot bestämmer sig för att sälja delar av arvet - typiskt sett en fastighet eller bostadsrätt - kommer de att betala kapitalvinstskatt om de går med vinst vid försäljningen. Det beskattade beloppet räknas ut genom att utgå från försäljningspriset subtraherat med priset vid anskaffning (då den avlidne köpte fastigheten eller bostadsrätten) och eventuella förbättringskostnader. 

Vem betalar?

Om det bara finns en arvinge är det denne som gör vinsten vid försäljningen, och därmed betalar kapitalvinstskatten. Om det finns flera arvingar som gör vinst betalar de tillsammans skatt på vinsten. Om det bara är en av arvingarna som gör vinst, till exempel om denne genom testamente övertar en fastighet, är det bara den arvingen som beskattas på vinsten.

Din situation

Du beskriver i din fråga att ni är tre barn som ärver din mor. Jag förstår det som att både du och din ena bror har fått förskott på arv, medan din andra bror inte har fått något förskott. Jag tolkar det som att din bror istället kommer att få större delen av vinsten vid försäljning av huset. Han kommer då att beskattas för den vinst han gör vid försäljningen, medan du beskattas för den del du gör vinst på. 

Rekommendation

För att allt ska gå rätt till kan det vara en god idé att ta kontakt med en jurist. Familjens jurist kan hjälpa er med bouppteckningen och förklara närmare hur kapitalvinstskatten fördelas.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden