Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem är ansvarig över att betala avgiften till bostadsrättsföreningen vid andrahandsuthyrning?

Vi hyr ut en lägenhet sedan en tid tillbaka. Hyresgästen, ska enligt hyresavtal, betala hyran till Bostadsrättsföreningen samt betala för elen till Vattenfall.
Nu är det så att hyresgästen inte alltid betalar i tid. Vi har fått påminnelser om att betalningar inte har kommit in.
 Jag undrar vem som är betalningsansvarig, om en faktura till Bostadsrättsföreningen eller Vattenfall inte betalas i tid?
 Är det den som är ägare till bostaden/har avtalet med Vattenfall, eller är det hyresgästen?
 

Rådgivarens svar

2019-12-23

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Andrahandsuthyrning
När en bostadsrätt hyrs ut i andrahand uppstår ett hyresförhållande mellan bostadsrättsinnehavaren och andrahandshyresgästen. Bostadsrättsinnehavaren blir att betraktas som hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästen. Bostadsrättsinnehavaren är dock fortfarande ansvarig i förhållande till bostadsrättföringen att t.ex. ersätta skador som uppkommit för förening i samband med uthyrningen, att andrahandshyresgästen inte stör grannar samt ansvaret att avgiften till föreningen betalas i tid. 

Sammanfattning 
När ni hyr ut er bostadsrätt i andrahand uppstår ett hyresförhållandena mellan er och hyresgästen. Andrahandshyresgästen har således ett hyresavtal med er, inte bostadsrättföreningen. Ni är fortfarande ägare till bostadsrätten och är ansvariga att ni uppfyller skyldigheterna som åligger er i förhållande till föreningen. Avgiften till föreningen ansvar ni över, inte er hyresgäst, eftersom det är er bostadsrätt. Samma gäller för ert avtal med Vattenfall eftersom det är ni som står på avtalet och inte er hyresgäst. Jag rekommenderar att hyresgästen betalas till er och att ni sedan betalas avgiften och fakturor till Vattenfall. Om er andrahandshyresgäst inte betalar till er i tid kan detta utgöra skäl för uppsägning. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden