Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vem ansvarar för ledningar i en bostadsrätt?

    Vem ansvarar för avloppsledningar i en bostadsrätt? Tacksam för svar.

    Rådgivarens svar

    2021-02-14

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Ansvar för ledningar i bostadsrätt

    Föreningen ansvarar för skador på ledningar av avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten under förutsättning att föreningen har försett lägenheten med ledningar och att dessa tjänar fler än en lägenhet. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar alltså inte för reparationer av denna typ av ledningar (7 kap. 12 § bostadsrättsföreningslagen). Föreningen kan dessutom i sina stadgar ta bort ansvaret helt och hållet för bostadsrättsinnehavaren även om ledningarna endast tjänar en bostad och alltså inte alla gemensamt. Dessutom får inte bostadsrätthavaren utföra några åtgärder/ändring på ledningar utan styrelsens tillstånd (7 kap. 7 § bostadsrättslagen).

    Avslutning

    Föreningen ansvarar för ledningarna om dessa är ditsatta av föreningen själv och om ledningarna är gemensamma för flera av lägenheterna. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar dock som huvudregel för sådana ledningar som innehavaraen själv satt dit och som endast finns i innehavarens egen lägenhet. Föreningen kan dock ansvara för sådana ledningar, men det förutsätts då att detta står i föreningens stadgar.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

     

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden