Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem ansvarar för ledningar i en bostadsrätt?

Vem ansvarar för avloppsledningar i en bostadsrätt? Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2021-02-14

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Ansvar för ledningar i bostadsrätt

Föreningen ansvarar för skador på ledningar av avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten under förutsättning att föreningen har försett lägenheten med ledningar och att dessa tjänar fler än en lägenhet. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar alltså inte för reparationer av denna typ av ledningar (7 kap. 12 § bostadsrättsföreningslagen). Föreningen kan dessutom i sina stadgar ta bort ansvaret helt och hållet för bostadsrättsinnehavaren även om ledningarna endast tjänar en bostad och alltså inte alla gemensamt. Dessutom får inte bostadsrätthavaren utföra några åtgärder/ändring på ledningar utan styrelsens tillstånd (7 kap. 7 § bostadsrättslagen).

Avslutning

Föreningen ansvarar för ledningarna om dessa är ditsatta av föreningen själv och om ledningarna är gemensamma för flera av lägenheterna. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar dock som huvudregel för sådana ledningar som innehavaraen själv satt dit och som endast finns i innehavarens egen lägenhet. Föreningen kan dock ansvara för sådana ledningar, men det förutsätts då att detta står i föreningens stadgar.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden