Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem ansvarar för elementen i badrummet i brf?

Badrum utan värme - I samma veva, när grannen under mig (bor högst upp) helrenoverade sitt badrum vinter 2016 försvann värmen i mitt vattenburen badrumselement. Flera gånger har jag bett brf, att göra något åt kylan och påpekat faran om ev. fuktskador (i somras lossnade kakelplattor vid badkaret). Det har varit ytterst otrevligt, att vistas där, klä av mm. Luften är kalt, rått, fuktigt och rören luktar illa. Fastighetsskötaren har försökt fixa några gånger, samt har man bytt termostaten dec 2017, men element förbli "död". Grannens badrumsritningar har det tydligen inget fel på. Nu har brf. kapitulerat med mitt element och föreslår handukstork i väntan på stambyte i framtiden och tröstar mig "då får du skön golvvärme". Jag förväntas stå för kostnaderna, elförbrukningen och handdukstorken, fast värmen ingår i månadsavgiften. Samt hänvisar styrelsen till lagen?? - "om det saknas fönster i badrummet, behövs det ingen värmekälla". Obs. Huset är byggt så, att alla har ett stort element i toa, dock nu har de flesta renoverat och har golvvärme. Värmen/elementen ca.19 grader från andra rum, räcker inte värma badrummet. Vad säger lagen om, vem har ansvaret gäl. fel i värmen/element i badrummet och vad är detta "kryphål", lagen om fönster? Hur ska jag agera mot brf. att få rätt i saken och värmen till badrummet innan vinterkylan kommer? Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2018-10-02

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag besvara din fråga om vem som ansvarar för att åtgärda elementet och även ge dig råd för hur du kan gå vidare. Den rättsliga regleringen hittar du i bostadsrättslagen.

Det framgår med all önskvärd tydlighet i bostadsrättslagen att det är föreningen som ansvarar för reparationer av värmeledningar. Elementen är inte ditt ansvar utan föreningens. Föreningen är skyldiga att hålla huset i gott skick och genomföra de reparationer som är nödvändiga för att bibehålla huset i gott skick. Att det finns en koppling mellan badrumsrenoveringen under dig och ditt trasiga element låter troligt. Det kan vara en bra idé att kontrollera med rörmokaren som skötte renoveringen i badrummet vad som kan ha gått fel och inte bara titta på ritningarna. Om det är något som har gått fel vid renoveringen som blir dyrt att åtgärda kan skadorna täckas av hantverkarnas ansvarsförsäkring.  

Som bostadsrättshavare har du möjlighet att begära att föreningen åtgärdar felet. Föreningen är skyldig att åtgärda felet så snart det kan ske. Om föreningen trilskas kan du själv betala för reparationer av elementet och skicka räkningen till föreningen. Du kan även kräva nedsättning av årsavgiften under hela tiden elementet inte åtgärdas och lägenheten är i bristfälligt skick.

Om föreningen står på sig och menar att det är omöjligt att åtgärda felet på elementet har du rätt till nedsättning av årsavgiften. Att föreningen skulle kunna komma undan sitt ansvar genom att hänvisa till att den inte finns fönster är jag tveksam till. Jag känner inte till någon lag som säger det. Du får be föreningen ange vilken lag de menar om de verkligen har stöd för det påståendet.

Mitt råd till dig är att du tar kontakt med en jurist om föreningen står på sig och vägrar hjälpa dig. Du kan komma i kontakt med en jurist här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden