Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem ansvar för avloppsledningar i en bostadsrätt?

Jag bor i en bostadsrätt där jag fick stopp i avloppsröret som går i köket. När rörmokaren var på plats påpekar han att ett avloppsrör som går från grannen och tömmer via röret i min lägenhet . Detta menar han är gjort på ett fel sätt. När jag kontaktar styrelsen och förklarar att det blivit stopp i ett avloppsrör som jag delar med grannar så svara de att det är mitt ansvar att sköta "mina" ledningar. Jag läste i 7 kap 12 § Bostadsrättslagen där det framgår att jag inte svarar för ledningar ".. om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet." Föreningen vägrar ta ansvar och jag undrar vad jag kan göra i en sådan situation.

Rådgivarens svar

2019-09-30

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler om bostadsrätter hittas i bostadsrättslagen (BRL). 

Ledningar i bostadsrätt 
Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet enligt 7 kap. 12 § BRL. Enligt förarbetena kan föreningen i sina stadgar ta bort ansvaret helt för bostadsrätthavaren även om ledningarna skulle endast tjäna den aktuella bostaden. Dessutom får inte bostadsrätthavaren utföra några åtgärder/ändring på ledningar utan styrelsens tillstånd, 7 kap. 7 § BRL. Eftersom ledningarna i din lägenhet delas med dina grannar blir bestämmelsen tillämplig i ditt fall och således är föreningen ansvariga för felen på avloppet. 

När föreningen vägrar ta ansvar
I första hand bör man försöka lösa tvisten med föreningen och framförallt att du hänvisar till 7 kap. 12 § BRL. Om detta inte leder någon vart kan du ta hjälp av bostadsrättsnämnden. Bostadsrättsnämnden hjälper till i tvister mellan enskilda bostadsrättshavare och föreningen, se här. Sista utvägen är att ta ärendet till domstol och få rätten att avgöra i frågan. 

Om du vill ha vidare hjälp i detta ärende rekommenderar jag dig att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan t ex boka in en telefonrådgivning till ett fast pris vilket innebär att du och juristen diskuterar igenom din situation och att juristen sedan hjälper dig att. Se vårt erbjudande HÄR

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden