Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Värdering av ett förstahandskontrakt

Hej!
Jag och min sambo har köpt en bostadsrätt precis. Jag kommer därför säga upp mitt förstahandskontrakt på lgh i sthlm. Kan man värdera ett förstahandskontrakt på något vis? Han lägger in större del handpenning i nya lgh och vi undrar om man kan värdera mitt förstahandskontrakt i det sammanhanget så att vi landar jämnare i ägandedelen av nya lgh. Svårt att förklara inser jag. Tacksam för svar 

Rådgivarens svar

2018-09-27

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Det är olagligt att sälja ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Detta brukar benämnas såsom ett svartkontrakt. Det är därför rent juridiskt att bestämma ett värde på förstahandskontraktet du har. Det här stoppar dock inte er från att bestämma ett värde av det du ger upp. Juridiken kan dock inte ge något svar på hur stort detta värde är utan ni får själva bestämma det mellan er.

En sak jag dock reagerade på i din fråga är att som jag förstår det kommer ni köpa denna bostadsrätt för gemensamt bruk. Då spelar det ingen roll vem som har lagt in vilket värde utan vid en eventuell separation eller dödsfall så räknas det som att ni äger bostaden lika mycket. Enligt sambolagen så är bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning samboegendom och ska delas lika mellan samborna. Om ni inte vill att så ska vara fallet och ni ska äga varsin del baserat på ert faktiska ägande behöver ni upprätta ett samboavtal.

För att sammanfatta så kan man rent juridiskt inte värdesätta förstahandskontraktet som du ger upp men om ni fortfarande vill göra det går det att lösa genom att ni fördelar ägandet mellan er på ett annorlunda sätt. Man ser det då som att din sambo har gett dig sin andel genom gåva.

Hoppas detta svar var till er hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden