Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vår granne klagar på att våra barn för oväsen, vad kan vi göra åt situationen?

Hej!  Vi är en familj av 4. jag, min man och 2 tjejer (11 månader och 2 år8m). Vi har stora problem med vår nere granne. Sedan vi flyttade (10 m sedan) här klagar hon på det oväsen som tjejerna gör .hon kom många gånger till min dörr, jag mottog samtal och meddelanden från henne att klaga på ständigt ljud. Jag vet att barnen kan vara bullriga ibland och vi lär våra barn att inte hoppa, springa eller kasta saker och de spelar vanligtvis bra med leksaker men vi får ändå klagor ändå. Hon arbetar nattskift och hon är hemma under dagen. tjejerna vaknar upp 7- 8, de sover 3 timmar om dagen, på natten sover de från klockan 9. Vi spenderar också tid på att spela ute.vi undviker även att ha över våra vänner med barn. men situationen har blivit så stressande för oss som en familj som vi är så olyckliga i vårt eget hem. Jag förstår att hon är olycklig också, men allt detta tryck är överväldigande för oss som föräldrar. Vad kan vi göra?

Rådgivarens svar

2019-07-16

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Utifrån informationen i din fråga framgår det inte om ni bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt. Därmed kommer jag redogöra för båda alternativen.


Bostadsrätt
Enligt 7 kap. 9 § bostadsrättslagen ska bostadsrättshavaren se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön att de inte skäligen bör tålas. Vissa störningar måste accepteras i flerfamiljshus, vilket gör att störningar i boendet är förhållandevis generösa. Att era barn leker och eventuella skriker om dagarna är sådana störningar som måste accepteras av grannarna. Att er granne klagar på att barnen gråter är inte olagligt. Däremot kommer inte det leda till några juridiska konsekvenser för er. Detta innebär att ni har rätt att bo kvar.

Hyresrätt
I 12 kap. jordabalken (JB) återfinns den så kallade ”hyreslagen”. Situationen med störande grannar regleras i 12 kap 25 § JB. Enligt denna lag är en hyresgäst (vilket är ni) skyldig att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön på ett sätt som andra hyresgäster inte ska behöva tåla. Att dina barn leker och eventuellt skriker måste däremot accepteras i ett flerfamiljshus, precis som om man bor i en bostadsrätt.

Sammanfattning
Att era barn leker och eventuellt gråter är något som era grannar måste tåla. En lösning på problemet kan vara att prata med hyresvärden om ni bor i en hyresrätt. Detta kan ni göra tillsammans med er granne för att lösa situationen. Då kan även hyresvärden ta ställning till om barnen låter mer än vad grannarna bör tåla.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga och att er situation löser sig. Om du funderar över något mer är du välkommen att ställa ytterligare en fråga.
 

Med vänlig hälsning,
 

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden