Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vad ska jag göra åt min granne som felaktigt anklagar mig?

Hej Den 10 okt .2020 gick jag till min granne pga.att han spelande musik på högt nivå och vi kunde inte har lugnt i vår lägenhet. Vi bor i bostasrättslägenhet. Jag ringde på dörren och han öppnade dörren. Jag sade till honom är du så snäll och skruvar ner musiken. Han skrek på mig "Jag tänker inte skruva ner musiken och vill inte ha med dig att göra"och stängde dörren i ansiktet på mig. Min man hörde detta. Efter några veckor har jag fått brevet från honom. Anmälan om trakasering och olaga hot. Han skrev att den 10 okt 2020 blev han trakasserad och hotad av mig. Han firade sin födelsedag den här dagen med några vänner och de blev väldigt skrämmda när kl.20.20 på kvällen någon började banka på dörren. Han öppnade dörren och då stod jag och skrev på honom att stänga av musiken. Jag skulle ha varit väldigt aggressiv och skrikit på honom. Han stängde dörren genast och han kände sig hotad. Han påpekade att jag har traksserad honom tidigare pga att en gång stoppade jsg honom i trapphuset och frågade honom "Vem är du" och då skulle jag ha blivit förbannad och svor och visade ingen respekt mot honom. Till slut i brevet skriver han att den förra detta ägare har berättat för honom att jag har utsatt henne för flera trakesserier. Han skrev rill styrelsen att de ska ta upp detta ärende med högsta prioritering och vida åtgärder så att detta inte ska hända igen och att han ska anmäla till polsien om jag trakasserar honom.
I detta brevet allt som han beskriver det är inte sanning:
-jag bankade inte på hans dörr och skrek inte på honom. Det är han som har varit aggressiv mot mig.
-i brevet enligt honom har jag trakasserat föra grannen flera gånger. Han känner inte mig och anklagar mig om skaker som jag inte vet någonting om.
- han skerv att han firade sin födelsdag men han är född 10 august 1987.
Vad ska jag göra åt detta?

Rådgivarens svar

2021-01-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

För den aktuella frågan är den s.k. hyreslagen tillämplig.

Störningar

Enligt 12 kap 25 § JB ska hyresgästen vid användningen av lägenheten se till omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte bör tålas.

När man bedömer störningar utgår man ifrån allmänhetens uppfattning om vilka störningar som bör tålas när man bor i ett flerfamiljshus. Man tar inte hänsyn till om grannen t.ex. är väldigt känslig. Sådant som man får acceptera när man bor i ett flerfamiljshus är t.ex. att barn är högljudda, att någon spelar musik (i rimlig omfattning) etc.

Om det förekommer störningar som inte bör tålas av de andra hyresgästerna ska hyresvärden ge en tillsägelse till hyresgästen att denne ska upphöra med störningarna. Om störningarna är väldigt allvarliga och inte upphör efter tillsägelse, kan hyresvärden säga upp hyresgästen. Exempel på sådana störningar kan vara att man har begått något brottsligt som har ett samband med bostaden eller hotar någon med våld. Det gäller alltså väldigt allvarliga störningar.

Din situation

Även om man som boende i ett flerfamiljshus måste acceptera att någon ibland spelar musik finns det självklart inget som hindrar från att man kan gå och prata med sin granne och be denne vara tystare. Du skriver att du efter detta har fått ett brev från din granne där denne anklagar dig för en rad olika saker som inte är sanna. Jag rekommenderar dig att kontakta styrelsen i din bostadsförening och förklara situationen för dem. Om det är så att din granne har kontaktat dem och berättat om saker som inte är sanna så är det bra om du meddelar dem att dessa påståenden inte stämmer och ger din version om händelsen. Det kommer bli svårt för din granne att bevisa att det han skrivit är sant, om det nu inte stämmer. Du skriver att din man hörde samtalet mellan dig och din granne så han kan därmed styrka din berättelse. Om din granne skulle fortsätta att trakassera eller hota dig och det inte blir bättre efter att du har pratat med hyresvärden kan du upprätta en polisanmälan gentemot din granne.

Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning kan jag rekommendera Familjens Jurist som är mycket kunniga.

Hoppas att du fick svar på fin fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden