Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vad gör jag åt störande grannar?

    Vi fick nya grannar ovanför för tre dagar sen. Nu har jag full förståelse för att man behöver komma iårdning och så, men man vaknar på nätter av att han är uppe och går (han har väldigt tunga fötter) sen så vaknade jag vid 4 en morgon och det lät som att någon där uppe hällde ut glaskulor över hela golvet, men det var bara en-två i taget. Det är ganska lyhört i detta hus men finns det någonting man kan göra? För jag blir galen

    Rådgivarens svar

    2020-09-16

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.

    Störande grannar

    När man bor i ett flerfamiljshus händer det att man störs av grannar. I viss mån behöver man som bostadsinnehavare stå ut med ljud och oväsen - men om det når en skadlig eller ohälsosam nivå kan det bli ohållbart. Enligt bostadsrättslagen har varje lägenhetsinnehavare en skyldighet att inte utsätta omgivningen för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra grannarnas boendemiljö på ett sätt som inte är skäligt. 

    Din situation

    Du beskriver i din fråga att du störs av dina nyinflyttade grannar då dessa är uppe på nätterna och tidigt på mornarna. Min rekommendation är att du i första hand bör prata med dina grannar om vad du upplever störande. Om det inte hjälper kan du prata med styrelsen för att få hjälp. I vissa fall kan bostadsrättsinnehavaren förverka sin rätt till lägenheten, bland annat om hen stör sina grannar. Min bedömning är dock din situation inte befinner sig på den nivån. För att förverka rätten till lägenheten krävs typiskt sett grova störningar som är markant skadliga för grannarna.


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden