Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Vad får man installera i en hyresrätt utan samtycke från hyresvärden?

    Hej. Jag har fått ett problem med hyresvärden, som inte vill tillåta mig att installera en ny diskmaskin och en tvättmaskin i mitt kök, utan att först fråga (ursäkta), en skitstövel till
    snickare, som jag tidigare haft konflikt med, där han hade anklagat mig för något som jag ej gjort. Jag har redan kontaktat denna typ i fråga om installationen, men han vill ej tillåta detta. Jag hade tänkt mig att göra denna installation själv i smyg, eftersom jag har ett enormt behov av en diskmaskin och tvättmaskin i min lägenhet(jag hinner ej att diska för hands och tvätta i husets tvättstuga eftersom jag pendlar varje dag och måste också jobba hemma om helgerna. Dessutom så har jag ett litet barn som jag måste ta hand om.). Jag fruktar att denna snickare kommer att vilja tvinga sig in i min lägenhet och dessutom ha med sig en vakt som försäkring mot hot från min sida. Har han rätt att göra så och vad skall jag göra om han gör det? Kan jag ringa polisen? Får jag låsa och ej släpa någon in? Får jag ha med mig en eller flera kompisar som förstärkning om detta skulle ske?

    Rådgivarens svar

    2018-05-24

    Hej!

    Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Tråkigt att du har en hyresvärd som inte är samarbetsvillig, det är såklart problematiskt när man är i stort behov av en diskmaskin.

    Reglerna som är tillämpliga på din fråga hittar du i Jordabalken (förkortas JB).

    Vad får man som hyresgäst utföra i sin hyreslägenhet?
    I en hyresrätt får hyresgästen måla och tapetsera utan att fråga hyresvärden först samt utföra ”därmed jämförliga åtgärder” (12 kap. 24 a § JB). Med ”därmed jämförliga åtgärder” menas bland annat att montera persienner, byta golvlister, lägga in heltäckningsmattor på linoleumgolv, byta innerdörrar och dörrvred samt sätta upp träpanel i hall och i rum. Av detta följer att man som hyresgäst inte kan renovera köket men att installera vitvaror oftast brukar vara ok. Bekostar man diskmaskinen själv och ser till att arbetet är fackmässigt utfört (med andra ord ska en kunnig person installera diskmaskinen) så bör det inte föreligga några hinder för en installation.

    Det är viktigt att rådgöra med hyresvärden om man vill installera en diskmaskin. Då felinstallationer av diskmaskiner kan förorsaka problem såsom läckande kopplingar och vattenskador är det viktigt att höra sig för kring ledningarna i huset. För att inte få installera en diskmaskin bör hyresvärden ha en väldigt bra anledning. En sådan anledning skulle kunna vara att köket är för litet så att det blir svårt att installera. Det kan också bero på att ledningar inte är dragna i huset. I övrigt kan ett nej från hyresvärden ha sin grund i att huset är väldigt gammalt.

    Råd och handlingsplan
    Min bedömning är att du din hyresvärd inte har en befogad anledning till att neka dig att installera en diskmaskin. För att konflikten mellan er inte ska förvärras eller bli ännu mer infekterad är ett varmt tips att kontakta Hyresnämnden. Dels så svarar de kostnadsfritt på frågor men kan också medla mellan dig och hyresvärden för att få till en förlikning. På följande sida kan du välja vilken hyresnämnd som du vill kontakta.    Med vänliga hälsningar,
    Helena Piccolini Danielsson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden