Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Utköp av fastighet som är belånad över fastighetens värde

    Huset har lån på 2.2 miljoner, men värdet är 1.6 miljoner, Jag och min sambo ska separera, Jag tänker behålla huset. Hu gör vi med mellanskillnaden som är en skuld, Ska min sambo betala sin halva mellanskillnad av skulden till huslånet eller köper jag ut hennes skuld?

    Rådgivarens svar

    2019-05-10

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret.

    Utköp ur fastighet

    Det finns inga specifika lagregler som reglerar hur man ska dela upp en bostad eller till vilket pris man ska köpa ut en delägare som vill sälja sin andel. Med tanke på att huset har ett negativt värde (- 600 000 kr) är det dock rättvisast ifall din sambo betalar hälften av denna skuld (förutsatt att det är er gemensamma skuld) till dig. Då har hon betalat sin halva av skulden och du har din halva kvar.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden