Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägningstid när tidigare fru övertar hyreskontrakt

Jag o min fru ska skiljas inga barn gemensamt
Jag flyttar till en ny lägenhet o tar endast lite saker med mig o lämnar det mesta i bohag kvar
Det jag undrar är för hon kräver uposägningshyra för 3 månader 2500kr av mig är det verkligen rätt
Mvh Jörgen Lyckebay

Rådgivarens svar

2018-07-13

Reglerna som besvarar din fråga hittar du i jordabalken (JB).

Hyresrätt där du eller ni båda står på kontraktet

Överlåter en hyresgäst en hyresrätt med samtycke av hyresvärden eller med tillstånd från hyresnämnden är hyresgästen fri från de skyldigheter som hyresavtalet innebär för tiden efter överlåtelsen (JB 12:38). Det innebär att du inte har några förpliktelser kopplade till hyresavtalet från den dag som hyresvärden eller hyresnämnden godkänner överlåtelsen. I sådant fall är det inte heller rimligt att du skulle vara tvungen att beakta en uppsägningstid i förhållande till din fru som tar över kontraktet.

Uppsägningstidens syfte i det här fallet är att skydda hyresvärden. Din fru borde alltså inte omfattas av ett sådant skydd. Samma gäller ifall ni båda står på kontraktet (JB 12:47).

Hyresrätt där din fru står på kontraktet

Om din fru står på kontraktet blir nog situationen annorlunda. Jag antar att ni tidigare har delat på hyran och haft någon slags överenskommelse om hur mycket ni ska betala var varje månad, vilket innebär att ett muntligt hyresavtal har ingåtts. I ett sådant hyresförhållande är du inneboende hos din fru. Eftersom ni inte har bestämt när hyresförhållandet ska avslutas löper det på obestämd tid, och sådana avtal har som regel tre månaders uppsägningstid (JB 12:4 p. 1). Är din fru skriven på hyreskontraktet kan hon kräva dig på hyra under uppsägningstiden.

Vill du ha vidare hjälp skulle jag råda dig att ta kontakt med en av våra skickliga jurister. Det kan du göra via den här länken. 

Jag hoppas att mitt svar har varit hjälpsamt. Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden