Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Uppsägningstid när tidigare fru övertar hyreskontrakt

    Jag o min fru ska skiljas inga barn gemensamt
    Jag flyttar till en ny lägenhet o tar endast lite saker med mig o lämnar det mesta i bohag kvar
    Det jag undrar är för hon kräver uposägningshyra för 3 månader 2500kr av mig är det verkligen rätt
    Mvh Jörgen Lyckebay

    Rådgivarens svar

    2018-07-13

    Reglerna som besvarar din fråga hittar du i jordabalken (JB).

    Hyresrätt där du eller ni båda står på kontraktet

    Överlåter en hyresgäst en hyresrätt med samtycke av hyresvärden eller med tillstånd från hyresnämnden är hyresgästen fri från de skyldigheter som hyresavtalet innebär för tiden efter överlåtelsen (JB 12:38). Det innebär att du inte har några förpliktelser kopplade till hyresavtalet från den dag som hyresvärden eller hyresnämnden godkänner överlåtelsen. I sådant fall är det inte heller rimligt att du skulle vara tvungen att beakta en uppsägningstid i förhållande till din fru som tar över kontraktet.

    Uppsägningstidens syfte i det här fallet är att skydda hyresvärden. Din fru borde alltså inte omfattas av ett sådant skydd. Samma gäller ifall ni båda står på kontraktet (JB 12:47).

    Hyresrätt där din fru står på kontraktet

    Om din fru står på kontraktet blir nog situationen annorlunda. Jag antar att ni tidigare har delat på hyran och haft någon slags överenskommelse om hur mycket ni ska betala var varje månad, vilket innebär att ett muntligt hyresavtal har ingåtts. I ett sådant hyresförhållande är du inneboende hos din fru. Eftersom ni inte har bestämt när hyresförhållandet ska avslutas löper det på obestämd tid, och sådana avtal har som regel tre månaders uppsägningstid (JB 12:4 p. 1). Är din fru skriven på hyreskontraktet kan hon kräva dig på hyra under uppsägningstiden.

    Vill du ha vidare hjälp skulle jag råda dig att ta kontakt med en av våra skickliga jurister. Det kan du göra via den här länken. 

    Jag hoppas att mitt svar har varit hjälpsamt. Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

    Mvh 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden