Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Uppsägningstid för sambo

    Hej!
    Har min sambo rätt att kasta ut mig om vi har skrivit samboavtal? Han köpte huset och vi flyttade in i huset tillsammans. Har jag ingen rätt nu när jag skrivit samboavtal?

    Rådgivarens svar

    2019-09-19

    Hej,

    Stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i ditt ärende. Det är bestämmelserna i sambolagen (SamboL) och jordabalken (JB) som aktualiseras.

    Samboavtal
    Sambolagen är dispositiv, vilket innebär att den går att avtala bort. Att du och din sambo har skrivit ett samboavtal tolkar jag som att ni har avtalat bort sambolagens regler, 9 § SamboL. Detta innebär att huset inte kan bli föremål för bodelning i det fall att ert samboförhållande någon gång skulle upphöra. Med andra ord är huset din sambos och du kan inte hävda rätt till det med stöd av sambolagens regler.

    Uppsägningstid
    Eftersom att huset tillhör din sambo och inte utgör samboegendom har din sambo rätt att be dig flytta. Du bör dock kunna ses som inneboende hos din sambo, vilket innebär att du har rätt till tre månaders uppsägningstid, 12 kap. 4 § JB. Eftersom att du har tre månaders uppsägningstid kan du alltså inte bli utkastad av din sambo så fort han ber dig att flytta.

    Hoppas att du fick svar på din fråga! Du är välkommen att höra av dig till oss igen om det dyker upp fler frågor.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden