Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägningstid för hyresgäst

Hej! Jag har kommit i en liten konflikt med mina hyresgäster, det är en kille som hyr min ägarlägenhet av mig enligt ”privatuthyrningslagen”

Nu vill han säga upp lägenheten för att flytta till en annan, vi har i kontraktet mellan oss två skriftligt bestämt en uppsägningstid på 3 månader från bägge parter. Hyresgästen i fråga hävdar nu sin rätt att flytta ut ur lägenheten efter endast en månads uppsägningstid, detta grundar han på att på Hyresnämndens hemsida står det; ”Hyresgästen kan säga upp avtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Detta gäller även när längre uppsägningstid har avtalats eftersom lagen är tvingande till hyresgästens förmån”

Jag har försökt att ta reda på om detta verkligen gäller, att mitt kontrakt är helt värdelöst i denna situation. Jag har hittat på diverse sidor på internet, blandannat på www.lawline.se att ”lagen är dispositiv” Dvs att avtal går före lagens bestämmelser.

Om detta nu är fallet borde jag väl kunna hävda att dom har sina tre månaders uppsägningstid?

Tacksam för hjälp!
 

Rådgivarens svar

2018-01-04

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Jag vill inledningsvis gratulera dig till köpet av en ägarlägenhet, det blir säkert en bra investering i längden. Många köper ägarlägenheter för att det är enklare att hyra ut dem i andra hand, särskilt eftersom du som hyresvärd inte behöver kräva tillstånd.

Privatuthyrningslagen, eller lagen om uthyrning av egen bostad (UEB-lagen) som den egentligen heter, är på många sätt fördelaktig för hyresvärden. Ett syftet från lagstiftaren var att göra det enklare att hyra ut sin bostad i andra hand. Även om reglerna generellt sett är mer fördelaktiga för hyresvärden än de som framgår i jordabalkens 12 kap. (som tidigare användes för andrahandsuthyrningar av privatbostad) så finns det regler som är tvingande till hyresgästens fördel och som ni alltså inte kan avvika från, inte ens med ett skriftligt kontrakt. I 2§ UEB-lagen står det att avtalsvillkor som är till nackdel för hyresgästen är ogiltiga om inte annat framgår särskilt i någon av lagens paragrafer.

När det gäller uppsägningstiden så framgår det i 3§ UEB-lagen att hyresgästen får säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Regeln är tvingande till hyresgästens förmån. Det avtal du har skrivit med din hyresgäst där ni har bestämt hyresgästens uppsägningstid till tre månader är alltså utan verkan.

Om uthyrningen av bostaden avser större belopp, eller om inkomsten av uthyrningen är nödvändiga för att amortera och betala räntor på bostadslånet skulle jag råda dig till att ta hjälp av en jurist när du hyr ut. Vi har fastighetsjurister som kan hjälpa dig med det här. Det går även bra att ställa fler frågor kostnadsfritt här.   

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden