Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägning av hyresrätt - hyresvärden bytte lås

Hej,,Det har visat sig att min Hyresvärd olovligen bytt lås i min Hyresrätt,,(1;a Hands kontrakt,,l) med motivering : Obetalda Hyror,störande Musik,,,Hyresvärden sa till mig att ; Om inte Jag skr5iver på en sk, "Överenskommelse att Jag säger upp nig sjäiv,, så blir Jag Vräkt,Jag skrev på denna mot "min egen vilja,samt bestred detta ärende hos kronofogden xom handlägger detta Mål som i sin tur nu ligger hos Tingsrätten för ett beslut ,, jag har tvingats ut på Gatan den2 April 2018 då Hyresvärden passade på att byta lås emedans Jag kl,22,00 var nere i Tvättstugan för att hämta upp min torkade tvätt,,Det var minus-grader ute och jag hade bara sommarkläder,,,ställdes på Gatan och kan inte komma in i Lägenheten... Jag ämnar att stämma min Hyresvärd samt begära ett Skadestånd ,För att jag hamnat i ekonomiskt onåd plus,psykiskt/fysiskt lidande etc.Hur skall Jag förfara Mig ang, detta besvär??!!

Rådgivarens svar

2018-09-12

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om hyresrätter regleras i jordabalken.

Jag tolkar din fråga som att din hyresvärd har sagt upp ditt hyresavtal, antingen på grund av obetalda hyror eller på grund av störningar i boendet. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i dessa fall.

Förverkande av hyresrätt på grund av obetald hyra
En hyresrätt är förverkad och hyresvärden får upp hyresavtalet i förtid om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än vecka efter förfallodagen (punkt 1 i 12 kap. 42 § jordabalken).

Hyresvärden har i samband med uppsägningen en skyldighet att upplysa hyresgästen om att han eller hon har möjlighet att betala hyran inom tre veckor från att ha tagit del om upplysningen. Om hyresgästen betalar hyran inom denna tid, så får han eller hon inte skiljas från lägenheten (12 kap. 44 § jordabalken).

Förverkande av hyresrätt på grund av störningar
Hyresrätten får likaså sägas upp i förtid om hyresgästen utsätter sin omgivning för störningar och om rättelse inte vidtas efter att hyresvärden har sagt till hyresgästen att upphöra med dessa (punkt 6 i 12 kap. 42 § jordabalken). Hyresvärden har även en skyldighet att underrätta socialnämnden om störningarna i samband med tillsägelsen.

Om ingen tillsägelse ges eller om socialnämnden inte underrättas, så får inte heller hyresrätten sägas upp på grund av störningarna förutsatt att de inte är av särskilt allvarlig karaktär. Allvarliga störningar kan till exempel föreligga om hyresgästen gör sig skyldig till brottslighet i samband med boendet.

Avhysning (vräkning)
För att avhysa (vräka) en hyresgäst vars hyresavtal har sagts upp i förtid krävs att kronofogdemyndigheten har meddelat ett beslut om handräckning i enlighet med lagen om betalningsföreläggande och handräckning. Hyresvärden kan inte föregå händelserna och byta lås på lägenheten innan dess. Att göra så kan föranleda en skadeståndsskyldighet gentemot hyresgästen.

Sammanfattning och råd
Det låter som att du har hamnat i en riktigt jobbig situation och som att det inte riktigt har gått rätt till i samband med uppsägningen av ditt hyresavtal.

Om du fortfarande bodde i lägenheten och om inte kronofogdemyndigheten hade fattat ett beslut om vräkning, så hade inte hyresvärden rätt att byta lås på lägenheten hur som helst. Utan att veta om samtliga omständigheter i ditt fall, så kan du därför ha blivit berättigad till skadestånd.

Jag skulle därför verkligen råda dig att ta kontakt med en jurist för att få vidare vägledning och hjälp. HÄR kan du boka en tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden