Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägning - Privatuthyrningslagen

Hej jag hyr ut min lägenhet i andra hand, i kontraktet står: för att hyresavtalet ska upphöra att gälla ska det sägas upp senast 3mån före hyrestidens utgång. Kontraktet är på ett år. Jag vill flytta tillbaka och undrar om jag måste vänta året ut eller om jag har juridiskt rätt att säga upp hyresgästen närsomhelst under året? Med 3mån uppsägning då givetvis. Mvh Irene 

Rådgivarens svar

2019-03-13

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Relgerna som besvarar frågan hittar du i lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen). I svaret utgår jag från att du hyr ut din egen lägenhet, d.v.s. bostadsrätt. Om det inte stämmer får du gärna skicka in en ny fråga där du förtydligar situationen. 

Uppsägning av kontrakt som skrivits för bestämd tid

I 3 § privatuthyrningslagen står det att ett hyresavtal som träffats för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut, men ett sådant avtal får även sägas upp till upphörande innan den tidpunkten. 

Du har alltså rätt att säga upp avtalet, så länge du inte har avtalat bort den rätten - vilket kan ha hänt om det uttryckligen står i kontraktet. Om du inte har avtalat bort rätten är det tre månaders uppsägningstid som gäller (om ni inte avtalat om längre uppsägningstid). 

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i frågan. Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Om du undrar över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden