Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Under vilka omständigheter kan privat hyresvärd behålla deposition?

Hej!

För en månad sedan flyttade jag som inneboende in i ett hus som inneboende. Mannen som bor där har under min hyrestid sagt del olämpliga kommentarer och skickat bilder på kvinnobröst till mig. Han har varit bortrest några veckor och nämnde vid sin hemkomst att han sett ditten och datten på övervakningskamerorna som sitter runt huset. Det står ingenstans om kameror i mitt hyreskontrakt och jag har trott att dom sitter där om det skulle ske ett inbrott eller liknande, men hade aldrig trott att han skulle övervaka mig på det sättet. Jag vet inte om han ser in i huset, men det finns ca 10 kameror runt om knutarna.

Övervakningen i kombination med olämpliga kommentarer (han har tex tvingat mig att säga att jag saknar honom, efter att jag tydligt sagt att jag är obekväm, även presenterat mig som sin flickvän för sina vänner) gör att jag såklart vill flytta ut så snart som möjligt. Det här var inte alls vad jag gick med på. Jag har tre månaders uppsägning och har lämnat en månads deposition á 4500 kr. Finns det någon väg ur min situation, utan att ”förlora” 4500*4kr?

Tacksam för hjälp.

Rådgivarens svar

2020-09-25

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Återfå deposition

Utifrån vad du uppgett har jag tolkat det som att du varit inneboende hos en privat hyresvärd. I den situationen gäller lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen). I den förekommer dock inga bestämmelser om regleringen av deposition. Generellt sett utgör depositionen en slags säkerhet för hyresvärden att behålla om denne har anspråk gentemot hyresgästen, t.ex. för försenad hyra. Avgörande dock för frågan om att få ut depositionen är vad parterna kommit överens om i hyreskontraktet. Parterna kan exempelvis reglera under vilka omständigheter depositionen får behållas, när den ska återges vid utflyttning m.m. Om det inte finns något i kontraktet som ger hyresvärden rätt att behålla depositionen så kan hyresvärden ej hålla inne depositionen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det hyreskontraktet som avgör under vilka omständigheter du kan få tillbaka depositionen vid utflyttning. Eftersom jag inte har tillgång till kontraktet kan jag inte med säkerhet uttala mig om vad som gäller. Du bör alltså ta en titt på ditt hyreskontrakt för att se vad ni kommit överens om. Om det saknas stöd för din hyresvärd att behålla depositionen blir det svårare att vägra ge dig den vid utflyttning. Vid uppsägning av hyreskontraktet bör du betala hyran under uppsägningstiden, men det finns inget som hindrar dig från att flytta ut i förtid. Det är även möjligt för er att avtala om en kortare uppsägningstid om båda parterna är överens om detta.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du välkommen att vända dig till Familjens Jurist som har allmän rådgivning.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden