Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Tvist mellan samägare

Hej jag och mina två systrar har ärvt föräldra hemmet. Min ena syster löste ut den andra med 75000. Jag vill ta över huset och lösa ut henne men hon vill ha orealistiskt mycket pengar 300000 Det är ett gammalt hus med mycket rep behov. Hon är aldrig dit jag får göra allt klippa gräs skotta o allmänt sköta om det. 16 mil att åka dit bara för att titta till huset. Offentlig auktion eller vad göra? Mycket som måste fixas tak mm Men känns inte kul göra så mycket när hon vid ev försäljning får två tredjedelar. Trodde i min enfald att hon inte var så girig.


 

Rådgivarens svar

2018-01-28

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga. 

Samäganderätt

Eftersom du och din syster äger fastigheten tillsammans så är lagen om samäganderätt tillämplig i er situation. Eftersom ni inte verkar komma överens om ett pris för att lösa ut varandra är er möjlighet, precis som du är inne på, offentlig auktion. Förhoppningsvis blir inte slutsumman högre än vad din syster kräver. Problemet med offentlig auktion är att en utomstående part kommer sköta auktionen och kommer därmed kräva arvode för sitt arbete. Därför är det bättre om ni gemensamt kommer överens.

Ett annat tips är att du låter en mäklare värdera bostaden och använder sedan värderingen som medel för att din syster ska sänka sitt pris. Om mäklaren värderar fastigheten mycket lägre än vad din syster kräver så kanske hon förstår att hon tjänar mer på att sälja fastigheten till dig än vad hon skulle göra om fastigheten såldes på offentlig auktion.

Jag förstår att detta svaret inte är mycket till hjälp för dig men tyvärr erbjuder inte lagstiftningen några andra möjligheter än offentlig auktion när samägare inte kommer överens och någon vill ta över andra partens del.

Sammanfattningsvis är mitt råd till dig att försöka prata med din syster om konsekvenserna med offentlig auktion och att hon kan få mindre pengar om en sådan genomförs. Om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden