Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Tvångssälja en andel i en samägd fastighet

    Jag och min bror äger en sommarstuga tillsammans,äger hälften var. Han vill sälja sin del till mej för ett överpris som jag sa nej till, han vill nu sälja stugan på öppna marknaden. frågan är: kan han tvinga mej att gå med på försäljning om jag inte vill?

    Rådgivarens svar

    2019-05-16

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Nedan ska jag försöka redogöra för svaret på din fråga. Regler kring din fråga återfinns i samäganderättslagens bestämmelser. 

    Det finns möjligheter att tvinga fram en försäljning. Enligt samäganderättslagen 6 § kan man ansöka hos tingsrätten om att de ska bevilja en försäljning av fastigheten om den samägande parten motsätter sig att sälja. Vid en tvångsförsäljning är huvudregeln att högsta budet tas. Rätten kommer dock att utse en god man som kommer sköta försäljningen av huset och därmed ha rätt till ersättning som tas från försäljningspriset. Du måste därför välja du vill köpa personens andel eller om den ska säljas genom att ni kommer överens eller genom att den tvångssäljs.

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden