Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Tvångssälja en andel i en samägd fastighet

Jag och min bror äger en sommarstuga tillsammans,äger hälften var. Han vill sälja sin del till mej för ett överpris som jag sa nej till, han vill nu sälja stugan på öppna marknaden. frågan är: kan han tvinga mej att gå med på försäljning om jag inte vill?

Rådgivarens svar

2019-05-16

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan ska jag försöka redogöra för svaret på din fråga. Regler kring din fråga återfinns i samäganderättslagens bestämmelser. 

Det finns möjligheter att tvinga fram en försäljning. Enligt samäganderättslagen 6 § kan man ansöka hos tingsrätten om att de ska bevilja en försäljning av fastigheten om den samägande parten motsätter sig att sälja. Vid en tvångsförsäljning är huvudregeln att högsta budet tas. Rätten kommer dock att utse en god man som kommer sköta försäljningen av huset och därmed ha rätt till ersättning som tas från försäljningspriset. Du måste därför välja du vill köpa personens andel eller om den ska säljas genom att ni kommer överens eller genom att den tvångssäljs.

Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden