Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Tvångsförsäljning av bostadsrätt

Hej! Jag och mitt ex separerade i juni 2018 efter att han misshandlar mig. Vi har sedan dess försökt sälja bostadsrätten vi äger, vi äger den hälften hälften. Vi köpte den till ett överpris ( 300 000 över utgångspris) vi har nu fått bud på 120 tusen under detta. Han vägrar sälja för under det vi köpte den för. Han vägrar svara mäklaren när han ringer, han gör allt för att förhala detta. Jag har erbjudit mig att ta hela förlusten för honom för jag bara vill slippa honom. Har han rätt att göra såhär? Fast jag erbjuder honom att betala all del av förlusten? Jag sitter fast i denna mardröm och behöver hjälp. 

Rådgivarens svar

2019-01-15

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i lagen om samäganderätt (samäganderättslagen). 

Tvångsförsäljning 

Enligt 6 § samägaderättslagen kan du som delägare till bostadsrätten ansöka hos tingsrätten att bostaden bjuds ut till försäljning på offentlig auktion. Du kan alltså få till stånd en tvångsförsäljning. Det finns dock två undantag. Det första är om ni har ett avtalat försäljningsförbud och det andra är om din ex sambo kan visa att synnerliga skäl för anstånd föreligger. Med synnerliga skäl menas ex. ett särskilt dåligt konjuktursläge eller andra förhållanden som innebär att försäljningen är förlustbringande. I ert fall skulle särskilda skäl möjligtvis kunna åberopas, men jag har svårt att se att en sådan invändning skulle nå framgång i domstol. Speciellt med tanke på att du erbjudit dig att täcka förlusten. 

Sammanfattning 

Som delägare kan du begära en tvångsförsäljning av bostaden.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda dig av kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

För vidare hjälp i ärendet, exempelvis med att upprätta ansökan om försäljning, vill jag rekommendera att du tar kontakt med en av våra jurister. Det kan du göra via den här länken

Mvh  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden