Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Tomten mindre än vad köparen trott vid köpets ingående

hej, jag var på en  husvisning och efter någon timma la jag bud och fick den sent på en söndagskväll i mitten av februar i åri.Mäklaren har inte informerat mig att tomten som visar i koncepten är hela nte min tomt och inte heller del av stakettet, flaggståndet ,trädgård, gräsmattan. Mäklaren annonserad bilder på hela tomten på hemmet,dvs stakettet,flagga,alla träd,gräsmattan i konceptet. Det fanns ett växthus som ligger inte på min tomt har mäklaren skrivit den i köpeavtalet att det inte ingår i köpet men inte ett ord om tomten.Jag litade mig på mäklaren och skrev på alla handlingar och även på kartan.Jag flyttade in i mitten av maj och i början av juni sade min granne att 2/3 av tomten är inte min för de har såld den av samma mäklare.Jag ringde mäklaren frågade varför har inte du informerat mig att hela tomten är inte min och han sade det är ditt fel att inte kollat. Jag sade jag köpte huset på en söndagskväll och hur ska jag kolla den och jag litade på dig och skrev avtalet.Han sade du signerad på kartan och har inget rätt nu . I min gräns är budkar , trädgården, flaggan. Hela stakettet och trädgården inte med. Om jag visste så besvärlig ska jag aldrig köpa det.Om man titta på bilderna som finns på hemmet ska inget tro att tomten är inte min. Hur ska jag kunna bedöma att hela tomten är inte min och när mäklaren och jag och jag förklarade för honom det flaggan och tomtöppning lockat mig mest .Jag frågade var är tomtgräsen och han sade den gå vid sluttningen men han nekar nu.Snälla vad kan jag göra och om jag har någon chans mot mäklaren samt jag har inte rätt till rättsskydd heller enligt försäkringsbolaget måste jag har hemförsäkring i två år.Jag har sparat alla bölder på hemmet nu. Stämmer vad mäklaren sade att jag signerade på kartan och godkänd då är det slut?. Jag talade men en advokatbyrå och de sade det är svårt att vinna mot mäklaren. Tack
Mvh

Rådgivarens svar

2017-07-19

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

För att sammanfatta din fråga så har du alltså köpt ett hus i februari i år genom en fastighetsmäklare. Du flyttade sedan in i maj och i juni fick du veta att fastighetens tomt inte är så stor som du trodde när du köpte fastigheten utifrån det du sett på bilderna i mäklarens marknadsföringsmaterial. Du har dock i samband med köpet tagit del av och skrivit under en karta som visat fastighetens gränser.

Att fastighetens gränser skiljer sig från vad din uppfattning var vid köptillfället kan utgöra fel i fastighet enligt 4 kap. 19 § jordabalken vilket kan ge rätt till prisavdrag på köpeskillingen du betalat för huset. Vad som måste vara uppfyllt för att det ska röra sig om fel i fastighet är att fastigheten inte överensstämmer med avtalet eller vad du som köpare med fog kunnat förutsätta vid köpet. Här blir det en fråga om att bedöma vad mäklaren förmedlat till dig vid försäljningen. Då skulle jag tyvärr tro att det väger tungt att du blivit visad fastighetens gränser på kartan och skrivit din signatur på den. Att bilderna på Hemnet visar på en större tomt kan ha betydelse men räcker nog inte för att du kan ha ansetts fått en felaktig uppgift om tomtgränserna. Att det är svårt att hävda att tomtgränserna utgör fel i fastighet och därmed ska leda till prisavdrag gör att det också blir svårt att rikta skadeståndskrav mot mäklaren. Att förlora en rättsprocess mot mäklaren eller säljaren kan bli dyrt då du i så fall kan behöva betala rättegångskostnader både för dig själv och för motparten.

Anser du att mäklaren agerat på ett felaktigt sätt kan du anmäla honom till fastighetsmäklarinspektionen så kommer de att granska om mäklaren gjort något fel och om de finner att fel begåtts rikta disciplinåtgärder mot mäklaren.

Sammanfattningsvis får jag hålla med advokaten du pratat med, jag tror att det kan bli väldigt svårt att vinna en rättsprocess mot säljaren eller mäklaren.

Vänliga hälsningar,

Henrik

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden