Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Tillträde till lägenhet

Hej,
Igår fick jag nycklarna till min nya lägenhet och fick då också ta del av besiktningsprotokollet. Det är väldigt mycket som ska fixas i lägenheten, så som att slipa golven, måla både väggar och tak och även byta golv på vissa platser, och detta ska hyresvärden göra om ca en månad. Detta gör ju att jag inte kan flytta in i lägenheten förrän efter det är klart, och detta har jag inte fått reda på förrän samma dag som jag fick nycklarna. Jag har också betalat full hyra för en lägenhet som jag inte kommer kunna bo i. Får de göra såhär??

Rådgivarens svar

2020-06-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Lägenhet inte i brukbart skick vid tillträdesdagen

Regler om tillträde till lägenhet hittas i jordabalken (JB). En hyresvärd har skyldighet att på tillträdesdagen tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet (JB 12 kap. 9 §). Genom avtal kan man dock komma överens om att lägenheten ska vara i sämre skick. Försättningar för detta är att upplåtelsen ska gälla fritidsbostäder, lokaler samt sådana bostadslägenheter som omfattas av det kollektiva förhandlingssystemet och där parterna i förhandlingsöverenskommelse enats om sämre skick (JB 12 kap. 9 § st. 2). Om det före hyrestiden uppkommer ringare skada på lägenhet och skadan inte är avhjälpt när lägenhet ska tillträdas eller är lägenhet i övrigt på tillträdesdagen inte i det skick som hyresgästen har att fordra, kan hyresgästen göra gällande olika åtgärder/handlingar (JB 12 kap. 11 §). En hyresgäst har t.ex. rätt till skälig nedsättning av hyran för tiden som lägenheten är i bristfälligt skick. Nedsättningens storlek bedöms med utgångspunkt i hur stort avbräck bristen är i nyttjanderätten. Är lägenheten exempelvis helt oanvändbar ska hyran nedsättas helt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis gäller som huvudregel att lägenheten vid tillträdesdagen ska vara i brukbart skick enligt den allmänna uppfattningen i orten. Lägenheten kan tillåtas vara i sämre skick, men i så falla måste detta ha reglerats genom avtal. Om du inte kan bruka lägenheten eller om ditt brukande försämrats, så har du rätt till skälig nedsättning av hyran. Storleken på nedsättningen görs utifrån omständigheterna i det enskilda fallet och eftersom jag inte känner till alla uppgifter kan jag inte på rak arm svara hur stor nedsättningen skulle kunna bli för dig. Du bör kontakta din hyresvärd och påtala att du vill ha nedsättning av hyran.

Hoppas du fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden