Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ta reda på vem som äger bostadsrätt och fastighet

Hej!
Min mor har bett mig kolla upp vad som gäller för henne. Hon äger en bostadsrätt och en stuga och nu påstår hon att mina systrar har tagit i från henne stugan och bostadsrätten. ja lurat av henne de. Är det möjligt att dom kan ha gjort det- och vad kan mamma göra för att inte oroa sig för detta?

Med vänlig hälsning 

Rådgivarens svar

2018-12-03

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Överta äganderätten till en stuga och bostadsrätt utan att den tidigare ägaren vet om det

För att dina systrar ska ha tagit över äganderätten till stugan eller bostadsrätten måste din mor ha signerat något slags överlåtelseavtal. Till exempel ett gåvo- eller köpeavtal där det stadgas att äganderätten övergår till dina systrar. 

Vad kan din mamma göra? 

Din mamma kan begära att få ta del av bostadsrättsföreningens medlemsregister. Genom att undersöka medlemsregistret bör hon kunna ta reda på vem som är ägare till bostadsrätten. 

Angående stugan kan hon ta kontakt med Lantmäteriet för att få reda på vem som äger en viss fastighet. 

Jag hoppas att mitt svar kan hjälpa er. Om ni undrar över något i svaret kan ni använda kommentarsfunktionen. Undrar ni över något helt annat är ni varmt välkomna att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden