Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Svart mögel i en bostadsrättslägenhet

Hej! Jag köpte min lägenheten 2019 och flyttade in den 25 februari. Jag sänder brevet jag sände till min bostadsrättsförening igår den 22 januari. Igår började jag förberedelserna för renovering av köksgolvet. Jag bokade tid med en snickare som skulle hjälpa mig och vi hade avtalat att han skulle komma imorgon torsdag. Så idag började jag förbereda för honom. Flyttade ut allt från köket och jag fick hjälp av en vän att ta bort en del av parketten för att se vad som var under. När vi hade fått upp delar av golvet började det lukta fukt (källare) och kunde se svart mögel under plasten som parketten låg på. Så det är inte konstigt att jag har varit irriterad i luftvägarna (infekterad i näsan och haft ont i halsen) nästan hela tiden sedan jag flyttade in i lägenheten. Jag har självklart funderat över om det kunde vara något i golvet/lägenheten eftersom jag har sovit i köket (och precis över den platsen) sedan jag flyttade in. Det måste ju finnas några regler som gäller? Ett dolt fel? Hur skriver man en reklamationsmeddelande? Vart sänder man det? Ska man be sin bostadsrättsförening om hjälp? Hur går jag bäst till väga?

Rådgivarens svar

2020-03-12

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bostadsrättslagen

Reglerna om bostadsrätt finns i bostadsrättslagen (BFL). Föreningen och bostadsrättshavaren har ett delat ansvar för bostadsrättslägenheten. Föreningen har ansvar för att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick i den mån ansvaret inte vilar på bostadsrättshavaren, 7 kap. 4 § BFL. Det innebär att föreningen har ansvar för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Detsamma gäller ventilationskanaler. Bostadsrättshavaren ska däremot på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inte något annat har bestämts i stadgarna, 7 kap. 12 § BFL. Det betyder att bostadsrättshavaren är ansvarig för det inre underhållet, vilket innefattar rummens golv, väggar och tak, inredningen i rummen, glas och bågar i fönster samt lägenhetens inner- och ytterdörrar. Regeln om bostadsrättshavarens ansvar för lägenheten är dock dispositiv (går att avtala bort). Föreningen bör i stadgarna precisera vad som ska räknas till det inre underhållet.

Köplagen

Vid köp av bostadsrätt gäller köplagen (KöpL), vilket framgår av 1 §. Om mögel har uppkommit innan bostadsrättshavaren flyttade in och felet inte har kunnat upptäckas vid undersökningen föreligger ett dolt fel. Har köparen före köpet undersökt bostadsrättslägenheten eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen 20 § 2 st. KöpL. Köparen får enbart åberopa dolda fel.

Rekommendation

Först är det viktigt att utreda om mögel i golvet är ett dolt fel d.v.s. ett fel som redan fanns vid köpet av bostaden. Då ansvarar inte köparen utan säljaren. Det som talar för att det skulle kunna vara ett dolt fel är att du inte har bott i lägenheten särskilt länge. Då är det sannolikt att mögel har funnits innan du flyttade in. Sedan bör du anlita en besiktningsman om du känner dig osäker på om det är ett dolt fel. Vidare är det viktigt att anmäla felet till bostadsrättsföreningen. Slutligen bör du reklamera felet skriftligt till säljaren så snabbt som möjligt. Att utreda om ett fel är dolt är inte helt lätt. För att säkerställa att allting går rätt till skulle jag rekommendera dig att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden