Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Styrkande av inkomster

Hej!

Jag är just nu i en process där min far försöker överlåta hyresrättskontraktet till mig. I detta har uthyraren för fastighetsbolaget bett mig styrka mina inkomster, men eftersom min huvudinkomst kommer från att jag skickar ut fakturor till mina kunder i min enskilda firma så känns det som att det börjar bli lite trixigt med tanke på GDPR.

Om jag skickar över mina kunders fakturor till uthyraren, då känns det som att jag behandlar mina kunders personuppgifter felaktigt?
Om jag skickar över en samling kontoutdrag så kan där också finnas personuppgifter från mina kunder, om än lite färre än fakturorna, men det känns fortfarande som en felaktig behandling av personuppgifter?
Kan jag skicka över censurerade versioner av de nämnda typerna av dokument till uthyraren, är de fortfarande giltiga som styrkande av mina inkomster då?
Hur långt kan en uthyrare kräva mig att gå för att styrka min inkomst, det kan väl inte ske på bekostnad av mina kunders integritet?

MVH

Rådgivarens svar

2019-04-27

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret.

Styrkande av inkomst

Det finns inga lagregler som styr hur man ska styrka sin inkomst. Ett avtalsvillkor som anses oskäligt kan dock jämkas enligt reglerna i avtalslagen. Jag har därför svårt att tro att ett fastighetsbolag ska kunna kräva din kundinformation för att anse dina inkomster styrkta. Jag har själv inte behövt styrka mina inkomster, men jag tänker spontant att en deklaration eller liknande intyg från Skatteverket borde vara tillräckligt för att styrka dina inkomster. Där finns ju dessutom inte heller några uppgifter om dina kunder. Annars bör en censurerad kopia, som du föreslår, vara tillräckligt för att styrka dina inkomster. Tänk dock på att kopior ofta behöver vara vidimerade (d.v.s. undertecknade av någon för att bevisa sin äkthet).

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Jag ber återigen om ursäkt för det sena svaret. Vi har ett väldigt högt frågetryck för tillfället. Om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden