Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Störningar i bostadsrättslägenhet

    Hej!
    Granne i min bostadsrättsförening sysslar med störande aktivitet -förmodligen hemmagym. Inte sällan efter 22.00 och ofta mitt i natten. Jag har påtalat saken för vicevärden ett flertal gånger. Vicevärden låter emellertid saken bero.
    Vilka möjligheter har jag att sätta press på värden. Kan jag hålla inne del av avgiften intill dess värden redovisat sina åtgärder mot störningarna?

     

    Rådgivarens svar

    2018-01-07

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Skyldigheter för en bostadsrättsinnehavare

    En bostadsrättsinnehavare har enligt 7 kap. 9 § Bostadsrättslag (1991:614) vissa skyldigheter då denna använder sin lägenhet, bland annat att de som bor i närheten inte utsätts för störningar som kan vara ohälsosamma eller att störningarna skulle försämra deras bostadsmiljö till en nivå som inte kan tålas. Vidare är bland annat en annan skyldighet att hålla ordning och gott skick inom eller utanför huset.

    Om störningar upplevs görs bedömningen om de utgör hinder eller men i utnyttjandet av bostadsrätten. En del störningar i flerfamiljshus anses acceptabla, man ser här till störningens ljudnivå, tidsutsträckning och även vilken tid på dygnet störningen förekommer.

    Nedsättning av avgiften

    I 7 kap. 2 § och 4 § bostadsrättslagen regleras det att en bostadsrättsinnehavare kan ha rätt till nedsättning av avgiften om det finns hinder eller men i innehavarens rätt att utnyttja bostadsrätten på grund av bostadsrättsföreningens vållande. Jämfört med hyresgäster som kan ha rätt att hålla inne med en del eller hela hyran i vissa situationer så finns här inte riktigt samma möjlighet. Det som avgör om du har rätt till nedsättning av avgiften är om störningen orsakar hinder eller men i utnyttjande av din bostadsrätt.

    Störning ska alltså vara en störning i lagens mening. Styrelsen kan inte underlåta att agera då de vet att det förekommer störningar som orsakar hinder eller men.

    Vad kan du göra?

    Om du inte tidigare har gjort det kan det även vara en idé att tala med din granne och meddela att du upplever störningar i din lägenhet.

    Du skriver i din fråga att du påtalat störningarna för vicevärden, jag rekommenderar dig att istället vända dig till styrelsen med ett brev eller mail om störningarna. Om styrelsen inte agerar mot en störning som orsakar hinder eller men kan du gå vidare och stämma styrelsen. En domstolsprocess kan dock bli både kostsam och utdragen. Behöver ni hjälp med detta är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden