Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Störande grannar i lägenhet

Hej! Har nyss flyttat in i en fastighet med tre lägenheter. Två mark och en på andra våningen. Jag bor i en tvåa på markplan. Enligt hyresvärden är uteplatsen allas. Vilket inte fungerar alls för min del. Jag har köksfönster och sovrumsfönster precis där. Även altandörren som sitter i mitt sovrum. Där har även grannarna sin ytterdörr, öppnar de den samtidigt som jag öppnar altandörren, krockar dom nästan. Jag går inte ut där längre för då kommer ena grannen o hans hund direkt. Även om jag har gäster eller sitter och pratar i telefon. Jag kan inte ha altandörren öppen för då springer hunden in. Fönstret i sovrummet går inte och öppna, och det känns inte bra och öppna altandörren. Eftersom det bor en ung kille i lägenheten där uppe så springer det mycket folk sena kvällar där hela tiden. Och ska dom ha utekvällar nu till sommaren så sitter dom och tittar rakt in i min lägenhet. Jag tänker flytta, men undrar om det inte finns regler för sånt här. Är så stressad av detta att jag får hjärtklappning. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2019-05-11

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Det finns regler för hur en hyresgäst ska bete sig gentemot sina grannar. Reglerna om hur hyresgäster ska bete sig gentemot varandra finner du i jordabalken.

Den främsta regeln i ditt fall handlar om att hyresgästen ska se till att andra som bor i samma hus inte utsätts för störningar som är skadliga för hälsan eller försämrar boendemiljön. Vissa störningar kan dock tillåtas beroende på hur situationen ser ut i övrigt, där en bedömning kan göras utifrån om störningen sker någon enstaka gång eller flera gånger, under vilken tidpunkt på dygnet, ljudnivå etc.

Att du inte kan ha altandörren öppen för att grannens hund springer in, kan tyckas vara en upprepad störning som inte borde tillåtas. Hundägaren har förstås det främsta ansvaret för sitt husdjur, men om denne inte lyssnar på dina tillsägelser kan du vända dig till hyresvärden som har hand om lägenheterna där du bor. Samma angående grannen som ofta har bjudningar under sena kvällar. Hyresvärden kan i sin tur ge dina grannar en tillsägelse om att störningarna omedelbart ska upphöra. Om störningarna inte upphör trots varningen, kan grannarna i värsta fall ombedjas att flytta ut. Ett annat alternativ är att du kontaktar hyresnämnden, som kan ålägga hyresvärden ett ansvar att se till att störningarna från dina grannar omedelbart upphör.

Jag hoppas att jag kunde ge dig vägledning i din fråga. Du ska inte behöva flytta för att dina grannar stör dig på ett sätt som försämrar din boendemiljö. Du är varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister för professionell hjälp med att ta ditt ärende vidare. Klicka här för att komma till bokningen.

Vänligen,
Josefine Johansson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden