Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Solidariskt betalningsansvar vid gemensamt ägande av bostadsrätt

Hej! Min sambo och jag ska separera. Vi äger hälften var i en bostadsrätt. Vi har gjort ett avtal på gemensam egendom och även bestämt att jag ska köpa ut honom ifrån vår gemensamma bostadsrätt så fort min andra bostadsrätt har sålts av. Om allt går som det ska är allt klart och han har sina pengar första veckan i maj då försäljningen redan är på gång. Men nu mitt i allt tänker han flytta ut, trots att han fortfarande äger halv bostadsrätten där vi bor. Vilka förpliktelser har han gentemot den bostadsrätten? Ska han betala halva hyran? Lån och amortering?

Rådgivarens svar

2020-01-22

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse tillämplig reglering samt vad som gäller i din situation.

Vad gäller vid gemensamt ägande av en bostadsrätt?

I samäganderättslagen finns det bestämmelser som reglerar gemensamt ägande. Om du och din sambo har kommit överens om annat så gäller det framför lagens bestämmelser. Av 1 § samäganderättslagen framgår det att man äger egendomen till lika del om inte annat kan bevisas, t.ex. att ni har lagt in olika mycket i bostadsrätten. Enligt 15 § samäganderättslagen ska varje delägare svara för kostnaderna för bostadsrättens förvaltning i förhållande till sin del av ägandet. Om ni äger bostadsrätten till lika del så ska ni båda svara till lika del för vad som det kostar att sköta bostadsrätten. Denna skyldighet bör innefatta vad det kostar att ha bostadsrätten, alltså den avgift ni betalar i hyra till bostadsrättsföreningen.

Enligt skuldebrevslagen 1 § ska den som tar ett lån också betala för det. Det som avgör vem som ska betala lån och amortering är alltså vem av er som har tagit lånet, eller om ni båda har gjort det tillsammans. Vid gemensamt låntagande är ni solidariskt betalningsansvariga, se 2 § skuldebrevslagen. Detta innebär att lånet måste betalas av till banken gemensamt. Om du skulle betala tillbaka en del lånet direkt till banken kan du, om ni har tagit lånet gemensamt, kräva att din sambo betalar den del av amortering och ränta som denne skulle ha betalat om ni inte hade separerat.

Sammanfattning och rekommendation

Svaret på din fråga beror således på vad som ni gemensamt har avtalat om. Om ni äger bostadsrätten till lika del ska ni båda svara för kostnaderna för den till lika del. Detta innebär att jag gör bedömningen att din sambo bör betala sin andel av hyran trots att han har flyttat ut. Svaret för hur kostnaderna för lånet ska fördelas beror på vem av er som står på lånet. Om ni båda står på lånet hos banken är ni solidariskt ansvariga för lånet. Om du känner att du skulle behöva vidare vägledning i din situation skulle jag rekommendera dig att boka en kostnadsfri livsbesiktning hos Familjens Jurist där du bokar möte per telefon med en av deras duktiga jurister som tillsammans med dig går genom din juridiska situation och ger råd hur du ska gå vidare.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig till oss igen om du har andra frågor eller funderingar!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden