Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Solidariskt betalningsansvar för bostadsrätt

    Hej

    Bakgrund: Jag och min fd fru äger en bostadsrätt tillsammans sedan 2001 och vi har inga lån. Förra året så gick mitt ex ut från lägenheten en dag och kom inte tillbaka. Vi har en månadsavgift på 6400 kr som vi tidigare har delat på men nu slutade hon att betala. Jag blev kvar i lägenheten och fick från en dag till en annan betala allt själv. Vår skilsmässa gick igenom i oktober samma år. Hon äger fortfarande halva lägenheten men som sagt betalar inget längre. Jag anser att hon måste betala sin andel av månadsavgiften tills skilsmässan gick igenom dvs 7 månader efter det hon gick ut. Jag menar att om jag också hade gått ut så måste vi ha delat på avgiften tills lägenheten blev såld.

    Så min fråga blir kan jag kräva henne på 7 månaders avgift enligt lagen? Finns det något stöd för det i någon lagtext? Hon vägrar betala och jag har ännu inte hittat någon lägenhet.

    Är detta något ni kan hjälpa mig med? Vad säger lagen?
     

    Rådgivarens svar

    2019-05-31

    Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Enligt 7 kap 14 § bostadsrättslagen har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut avgift av medlemmarna i föreningen. I och med att ni båda äger bostadsrätten så är ni båda ansvariga för betalning av avgiften, ni har ett solidariskt ansvar för månadsavgiften och övriga förpliktelser som hänger ihop med innehavet av bostadsrätten. Det innebär att bostadsrättsföreningen kan kräva dig på betalning av månadsavgiften men att du sedan kan kräva betalning av din exfru så länge hon är delägare till bostadsrätten.

    Om du vill få din exfru att betala pengarna kan du ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten, det kan du göra här: https://www.kronofogden.se/Ansokaombetalningsforelaggande.html.

    Med vänlig hälsning,
    Erik Henningsson

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden