Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Slutbesiktning av bostadsrättsföreningen

Hej. Min sambo har precis sålt sin bostadsrätt och ägandebyte sker nu i månadsskiftet. Men innan dess så ska ordföranden i brf göra en slutbesiktning på lägenheten. Brukar man göra så? Hon säljer ju lägenheten i befintligt skick så tycker då att en slutbesiktning inte borde behövas?

Rådgivarens svar

2018-10-02

Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Köp av bostadsrätt

Vid köp av bostadsrätt är köplagen aktuell. I lagen anges att köparen har en långtgående undersökningsplikt, medan säljaren kan sägas ha en viss upplysningsplikt. Genom en besiktning kan köparen respektive säljarens olika ansvar uppfyllas. Utgångspunkten är alltid att en bostadsrätt anses säljas i s.k. befintligt skick, men säljaren har ändå ett ersättningsansvar ifall dolda fel skulle upptäckas. Att sälja en bostadsrätt i befintligt skick är därmed inget skydd för ett eventuellt betalningsansvar.

Föreningens ansvar för lägenhetens skick

Regler om bostadsrättshavarens rättigheter finns i bostadsrättslagen. I lagen anges att även bostadsrättsföreningen har ett visst ansvar för lägenhetens skick vid dagen för första tillträdet av bostadsrätten. Om lägenheten då inte är i det skick som den nya bostadsrättshavaren har rätt att anta, ska bristen avhjälpas på föreningens bekostnad.

Sammanfattning

Begreppet befintligt skick fungerar inte som ett skydd vid försäljning, snarare som en utgångspunkt - där köparen fortfarande har rätt att påpeka eventuella fel gentemot säljaren. Att bostadsrätten säljs i befintligt skick, skyddar därmed inte heller föreningen från sitt särskilda ansvar. Förmodligen utför föreningen en slutbesiktning innan ägarbytet för att i största möjliga mån försöka upptäcka eventuella brister i bostadsrätten i god tid, som annars skulle kunna tilldela föreningen betalningsansvar.


Hoppas att du fick svar på din fråga! Har du fler frågor angående ditt ärende, är du varmt välkommen att boka en tid hos en av våra jurister här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden