Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Slutbesiktning av bostadsrättsföreningen

    Hej. Min sambo har precis sålt sin bostadsrätt och ägandebyte sker nu i månadsskiftet. Men innan dess så ska ordföranden i brf göra en slutbesiktning på lägenheten. Brukar man göra så? Hon säljer ju lägenheten i befintligt skick så tycker då att en slutbesiktning inte borde behövas?

    Rådgivarens svar

    2018-10-02

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Köp av bostadsrätt

    Vid köp av bostadsrätt är köplagen aktuell. I lagen anges att köparen har en långtgående undersökningsplikt, medan säljaren kan sägas ha en viss upplysningsplikt. Genom en besiktning kan köparen respektive säljarens olika ansvar uppfyllas. Utgångspunkten är alltid att en bostadsrätt anses säljas i s.k. befintligt skick, men säljaren har ändå ett ersättningsansvar ifall dolda fel skulle upptäckas. Att sälja en bostadsrätt i befintligt skick är därmed inget skydd för ett eventuellt betalningsansvar.

    Föreningens ansvar för lägenhetens skick

    Regler om bostadsrättshavarens rättigheter finns i bostadsrättslagen. I lagen anges att även bostadsrättsföreningen har ett visst ansvar för lägenhetens skick vid dagen för första tillträdet av bostadsrätten. Om lägenheten då inte är i det skick som den nya bostadsrättshavaren har rätt att anta, ska bristen avhjälpas på föreningens bekostnad.

    Sammanfattning

    Begreppet befintligt skick fungerar inte som ett skydd vid försäljning, snarare som en utgångspunkt - där köparen fortfarande har rätt att påpeka eventuella fel gentemot säljaren. Att bostadsrätten säljs i befintligt skick, skyddar därmed inte heller föreningen från sitt särskilda ansvar. Förmodligen utför föreningen en slutbesiktning innan ägarbytet för att i största möjliga mån försöka upptäcka eventuella brister i bostadsrätten i god tid, som annars skulle kunna tilldela föreningen betalningsansvar.


    Hoppas att du fick svar på din fråga! Har du fler frågor angående ditt ärende, är du varmt välkommen att boka en tid hos en av våra jurister här.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden