Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Skyldighet att installera dörröppnare

Hej,
Vi är ett företag som hyr en lokal från X, vi har startat ett apotek och stått själva för en väldigt dyr renovering av lokalen. Vi har idag problem med dörren då dörrstängaren inte fungerar som den ska, med tanke att vi har många äldre så har dem svårt att själva öppna dörren. Vi har pratat med X men de vill inte stå för någon dörröppnare eller byta ut dörrstängaren. Vad säger lagen om dörrar och entré?
Hälsningar
 

Rådgivarens svar

2018-03-31

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Automatiska dörröppnare

Om det saknas dörröppnare som fungerar kan det föreligga en skyldighet att installera en sådan då det annars anses vara diskriminerande mot rörelsehindrade. Det beror lite på hur svår er dörr är att öppna. I och med att ni själva säger att vissa har svårt att öppna dörren bör det föreligga en skyldighet att installera en dörröppnare. Vem det är som är ansvarig för att installera dessa dörröppnare beror på vem som rättsligt råder över hindret och att det åtgärdas. Det brukar vanligtvis vara fastighetsägaren men kan vara en verksamhetsutövare som hyr en lokal. Enligt 12 kap. 9 § jordabalken (JB) ska er lokal vid tillträdet vara fullt brukbar för det avsedda ändamålet men det kan avtalas om att lokalen kan vara i sämre skick. Vidare framgår det av 12 kap. 15 § JB att hyresvärden ska hålla lokalen i sådant skick som anges enligt 12 kap. 9 § JB om inte sämre skick har avtalats. Om det blivit problem med dörren efter att ni flyttat in bör hyresvärden vara skyldiga att reparera detta i enlighet med 12 kap. 15 § JB.

Jag skulle råda er att kontakta boverket i detta ärende då de har utgett föreskrifter om just detta samt får anses vara experter på området. Du når boverkets hemsida med kontaktuppgifter via denna länk.

Hoppas detta svar var till er hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden