Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Skyldighet att installera dörröppnare

    Hej,
    Vi är ett företag som hyr en lokal från X, vi har startat ett apotek och stått själva för en väldigt dyr renovering av lokalen. Vi har idag problem med dörren då dörrstängaren inte fungerar som den ska, med tanke att vi har många äldre så har dem svårt att själva öppna dörren. Vi har pratat med X men de vill inte stå för någon dörröppnare eller byta ut dörrstängaren. Vad säger lagen om dörrar och entré?
    Hälsningar
     

    Rådgivarens svar

    2018-03-31

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Automatiska dörröppnare

    Om det saknas dörröppnare som fungerar kan det föreligga en skyldighet att installera en sådan då det annars anses vara diskriminerande mot rörelsehindrade. Det beror lite på hur svår er dörr är att öppna. I och med att ni själva säger att vissa har svårt att öppna dörren bör det föreligga en skyldighet att installera en dörröppnare. Vem det är som är ansvarig för att installera dessa dörröppnare beror på vem som rättsligt råder över hindret och att det åtgärdas. Det brukar vanligtvis vara fastighetsägaren men kan vara en verksamhetsutövare som hyr en lokal. Enligt 12 kap. 9 § jordabalken (JB) ska er lokal vid tillträdet vara fullt brukbar för det avsedda ändamålet men det kan avtalas om att lokalen kan vara i sämre skick. Vidare framgår det av 12 kap. 15 § JB att hyresvärden ska hålla lokalen i sådant skick som anges enligt 12 kap. 9 § JB om inte sämre skick har avtalats. Om det blivit problem med dörren efter att ni flyttat in bör hyresvärden vara skyldiga att reparera detta i enlighet med 12 kap. 15 § JB.

    Jag skulle råda er att kontakta boverket i detta ärende då de har utgett föreskrifter om just detta samt får anses vara experter på området. Du når boverkets hemsida med kontaktuppgifter via denna länk.

    Hoppas detta svar var till er hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden