Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Skatt på arv av fastighet

Hej!
Min morbror har avlidit och min mor har ärvt honom. Hon har i sin tur avstått 90% av arvet till mig , min bror och min syster. Sedan dess har även min syster avlidit och hennes två barn ärver henne. Min fråga gäller hur ska vi göra då en av dessa barn vill ta över den bostadsfastighet som finns i dödsboet och lösa ut övriga. Fastigheten är värderad till ca 2 milj kr men vi har kommit överens om ett pris på 1,2 milj för att lösa ut övriga inblandade. Det finns inga lån eller skulder på fastigheten. Inte heller några kostnader för förbättringar/reparationer. Taxeringsvärdet är ca 1,1milj. Hur går vi tillväga? Ska någon skatt betalas?

Rådgivarens svar

2019-01-05

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Skatt på arv av fastighet

Regler om skatt finns i inkomstskattelagen. Lagen stadgar bl.a. att

Förvärv genom arv [...] är skattefria.

Ditt systerbarn kommer alltså inte att beskattas för förvärvet av fastigheten. Inte heller någon annan kommer att beskattas. Däremot så kommer ditt systerbarn att beskattas vid senare överlåtelse av fastigheten.

Om en tillgång förvärvas genom arv [...] inträder förvärvaren i den tidigare ägarens skattemässiga situation.

När ditt systerbarn senare överlåter fastigheten kommer ditt systerbarn således att använda din morbrors anskaffningskostnad (då jag antar att din mor inte beskattades för sitt arv, och inte heller ni för överlåtelsen från er mor) vid beräkning av fastighetsskatten. Skatten skjuts så att säga upp fram tills dess att någon säljer fastigheten.

Hur ni ska gå tillväga

Den här frågan förstår jag inte riktigt, men du är välkommen att ställa en ny fråga till oss och specificera vad det är du undrar över, så försöker vi att svara dig så gott vi kan. Det enda jag kan komma på spontant som ni måste tänka på är lagfarten. Du kan läsa mer om lagfartsansökan på Lantmäteriets hemsida. För att ansöka om lagfart i en arvssituation krävs att man bifogar arvskifteshandlingen. I övrigt så är det bara att ni skiftar fastigheten till ditt systerbarn och att detta systerbarn sedan erlägger en arvskifteslikvid, så att övriga arvingar får vad de har rätt till (d.v.s. att detta systerbarn köper ut fastigheten ur dödsboet). Enligt Skatteverket så är det möjligt att förfara på sådant sätt utan att aktualisera någon beskattning. Beskattningen av fastigheten kommer i sådana fall att ske som jag beskrev ovan.

Jag hoppas att det var svar på åtminstone din skattefråga. Frågan hur ni ska gå tillväga får du gärna specificera i en ny fråga, så hoppas jag kunna svara på den (om mitt svar ovan inte är tillfredsställande).

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden