Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Skadeståndsansvar för fuktskador efter försäljning av bostadsrätt

hej, vi har sålt en bostadsrätt där vi själva installerat diskmaskin utan fackman. Kan vi krävas på skadestånd om det skulle bli en vattenskada efter försäljningen?

Rådgivarens svar

2019-03-17

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret.

Skadeståndsansvar för skador i lägenheten

Regler om bostadsrätter finns i bostadsrättslagen. Så här säger lagen om ansvar efter att en bostadsrätt har övergått (sålts) till en ny person.

För tid efter det att föreningen underrättats om att bostadsrätten övergått till en medlem i föreningen, svarar den från vilken rätten övergått inte för de förpliktelser som åligger en innehavare av bostadsrätten.

Det här innebär att kostnader för skador på lägenheten är den nya ägarens problem. Däremot så skyddar inte regeln dig mot skadeståndsskyldighet enligt vanliga skadeståndsregler. Det enda sättet jag kan komma på som du skulle kunna bli skadeståndsskyldig på är ifall du har uppgett för föreningen eller den nya ägaren att diskmaskinen är fackmässigt installerad, d.v.s. bedragit eller vilselett dem på något sätt. Annars bör du inte kunna bli skadeståndsskyldig heller på allmänna grunder.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden