Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Skada på vägg i bostadsrätt

    Hej!
    jag bor i en bostadsrätt i Helsingborg. Förra året beslutade man om att renovera balkonger och det har nyligen blivit klart. I samband med renoveringen råkade man göra ett hål i väggen mellan vardagsrummet och balkongen. Detta hål blev åtgärdat av renoverarna och man målade dessutom. Men problemet är att det inte blev bra. Nu har jag en kvadrat på väggen i fel färg och man ser den rätt tydligt när man går in på vardagsrummet. Jag har mailat bostadsrättsföreningen. Jag har varit inne på bostadsrättslagen men hittar inget tillfredställande svar. Jag undrar vilka skyldigheter har bostadrättsföreningen i just detta läge när de har försökt åtgärda problemet men det fortfarande inte blivit estetiskt bra. Och speciellt om jag tänkt sälja lägenheten snart så blir den kvadraten mitt problem då det sänker helhetsintrycket på lägenheten och möjligtvis priset jag kan sälja den för. Har de skyldighet att åtgärda problemet eller åtminstone stå för en skälig ersättning? För de har sagt att måla om väggen är uteslutet, men om det är det enda som kan rädda situationen så måste de väl vara tvungna att fixa det?
    Så min största fråga är, vilka skyldigheter har de i ett sånt här läge?
    Tack på förhand!

    Rådgivarens svar

    2018-03-31

     

    Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.

    Ansvar för lägenhetens inre

    Ansvaret för underhåll av lägenhetens inre faller på bostadsrättsinnehavaren. Till detta räknas ytskikten. Detta följer av 7 kap. 12 § bostadsrättslagen. Bostadsrättsföreningen har alltså som huvudregel inte ansvaret för insidan av väggarna i din lägenhet.

    Skadeståndsskyldighet

    Du bör dock kunna vända dig mot företaget som renoverade balkongen. De har orsakat en sakskada på din lägenhet (hålet i väggen) och trots att det gjorts ett försök att åtgärda skadan så har inte väggen återställts i sitt ursprungliga skick. Du kan kräva ersättning för skadan enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen, alternativt att du ger företaget en möjlighet att reparera skadan. Som jag förstår det är det bostadsrättsföreningen som anlitat företaget som renoverat balkongerna. Om det istället skulle vara så att avtalsförhållandet varit mellan dig själv och företaget är konsumenttjänstlagen tillämplig. Du har i så fall rätt till ersättning från företaget även baserat på 32 § konsumenttjänstlagen.

    Du kan även undersöka möjligheterna att få ersättning från din hemförsäkring för att åtgärda felet.

    Har du fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med dem så ska vi försöka besvara dem.

    Vänligen,

    Henrik

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden