Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ska sambor dela på fastighetsskatten

Är sambo sedan 25 år bor i hus som min sambo äger. Min fråga är skall jag vara med och betala fastighetsskatten? Alla andra kostnader delar vi till och med räntorna på huset.

Rådgivarens svar

2019-01-19

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Dela på fastighetsskatt

Till att börja med så är det här inte något som lagen reglerar, utan det är upp till er hur ni vill fördela ansvaret i ett fall som detta. Att ni delar på kostnaderna för huset kan ses som rimligt, eftersom att du nyttjar huset genom att bo i det. Fastighetsskatt betalas årligen, som en kostnad för att äga fastigheten. Jag kan tycka att det är rimligt att ni delar även på denna kostnad. Det är ju som sagt en kostnad för att ni ska kunna bo där ni bor. Däremot bör amortering och vinstbeskattning vid eventuell försäljning läggas på den ägande parten, eftersom att du som icke-ägare inte tar del av vinsten (vilken påverkas av amorteringar och vinstbeskattning). Men som sagt, det finns inget lagligt tvång åt endera hållet, utan det är upp till er att komma överens om.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, kring detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden