Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Ska hyresvärden eller hyresgästen stå för kostnaderna för vatten och sopor?

    Hej! Jag har ett hyresavtal på en lägenhet där står hyran och sen är det förbockat att inte värme ,el och parkering ingår i hyran. Men det står inget om vatten och sopor. Första året betalade min hyresvärd men helt plötsligt så får jag räkning på sopor och vattnet. Vad är det som är rätt?

    Rådgivarens svar

    2020-02-28

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Hyresavtalet

    Reglerna om hyra finns i 12 kap. jordabalken (JB), även kallat hyreslagen. 12 kap. JB är dispositiv. Det betyder att reglerna i lagen kan avtalas bort, 12 kap. 1 § 5 st. JB. Men reglerna som man kommer överens om i hyresavtalet får inte strida mot reglerna i lagen och får därför inte vara mindre förmånliga för hyresgästen.

    Hyran måste stå i hyresavtalet men andra kostnader exempelvis ersättning för kostnader som hänför sig till lägenhetens uppvärmning, nedkylning, förseende med varmvatten eller elektrisk ström eller avgifter för vatten och avlopp behöver inte stå med i hyran, 12 kap.19 § 1 st. JB.

    Sammanfattning

    I hyresavtalet behöver inte kostnaderna för vatten och sopor stå med. Det är dock en fördel att ta reda på om det är hyresvärden eller hyresgästen som ska betala dessa kostnader. Det bästa är att ta kontakt med hyresvärden och fråga varför han eller hon har upphört med att betala kostnaderna och vem det är som faktiskt ska stå för dessa kostnader.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan boka en tid med deras jurister som är specialiserade inom många rättsområden.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden