Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Samtycke från maka vid pantsättning av fastighet

Hej jag äger 50 % av en villa den andra 50 % äger min föredetta sambo nu ska han köpa ut mig vi har haft huset i 10 år tillsammans. men sen 2 år tillbaka så är han gift med en kvinna som ej har fått sina papper i Sverige. men nu säger banken att hon måste komma in personligen till dom för att skriva under sitt namn att hon godkänner att han står för huset själv. vi gick skilda vägar för 2 år sen. stämmer detta? det är bara han och jag som har betalat lånet. hon har ej varit med för början. han har registrerat deras giftemål via skattemyndigheten. om detta stämmer som banken säger kan jag Annas göra på något annat sätt så jag slipper stå för 50 % av huset. jag är helt låst av detta. vet inte när hon ska komma till Sverige. tack på för hand

Rådgivarens svar

2018-01-14

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga handlar om din fd. sambos fru behöver godkänna pantsättning av fastighet, jag ska nedan redogöra för vad som gäller.

Samtycke från make
En make får inte utan den andra makens samtycke låta inteckna fast egendom som utgör makarnas gemensamma bostad, se 7 kap. 5 § 1 st. äktenskapsbalken. Den andra makens samtycke behövs således inte för ny pantsättning av gamla obelånade pantbrev i en giftorättsfastighet.  

Med makars gemensamma bostad avses fast egendom som makarna eller någon av dem äger eller innehar med tomträtt, om det finns en byggnad inom egendomen som är avsedd som makarnas gemensamma hem och egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål, se 7 kap. 4 § 1 st. 1 p. äktenskapsbalken.

Vad innebär det i ert fall? 
Då din fd. sambo gift sig kan hans makas samtycke, i vissa situationer, krävas. Det saknar betydelse att endast du och han är lagfarna ägare. Om makan inte bor i Sverige kan det eventuellt inte anses vara deras gemensamma bostad. Men framförallt krävs inget samtycke från makan om din fd. sambo nyttjar redan befintliga pantbrev - dvs. behöver nya inteckningar tas ut krävs samtycke, men om lånen endast ska övertas avses befintliga inteckningar och samtycke krävs inte.

Ska ni göra nya inteckningar bör ni kunna tala med banken och förkalara situationen. Ev. är det möjligt att signiera och scanna in dokumenten från utlandet? Skicka vidimierad kopia på identitetshandling? 

Jag hoppas du har fått klarhet i vad banken efterfrågar och önskar dig lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden