Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Sambo vill inte lämna gemensam bostad efter separation

    Hej Jag och min sambo ska separera. Jag ska köpa ut sambons halva ur bostaden och bli ensam ägare och jag är beredd att göra detta omgående och vi är överens om värdet. Problemet är dock att sambon förhalar detta. Han vill inte bestämma datum för utlösen/flytt eller kompromissa alls kring detta. Han vill bo här så länge han behöver tills han hittat ett permanent boende. Jag mår dåligt av hans dåliga humör, tonfall och nedlåtande behandling av mig, jag sover dåligt sedan två månader pga detta och kan absolut inte ha honom här på obestämd tid. Jag vill bestämma ett datum och att detta datum ska gälla oavsett om han hittat ett permanent boende eller inte. Hur gör man i detta läge? Är jag helt rättslös? Det kan väl inte vara så att en sambon kan bo här så länge han vill när jag tydligt avslutat relationen och är beredd att göra rätt för mig genom att köpa ut honom? Mitt tonårsbarn som bor hos oss varannan vecka har inte kunnat komma och bo hos oss sedan 6 veckor pga att det är så tråkig stämning här hemma med sambon och jag vill inte att barnet ska behöva vara med om detta. Mitt barn har ju också rätt att bo i vårt hem men som det är nu så fungerar inte det pga stämningen/situationen. Kan sambon verkligen vägra att bestämma ett datum för utlösen så länge det passar honom? Ingen mår inte bra av den här situationen och jag vill snarast lösa ut honom.
    Min fråga: Vad kan man göra för att få honom att gå med på ett datum för utlösen? Vilka rättigheter har jag att kräva ett datum i detta läge? (Jag vill ju helst inte blanda in en jurist i detta, det känns så drastiskt och bäddar kanske för upptrappad konflikt i nuläget?)

    Rådgivarens svar

    2019-06-07

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Tvinga sambo att lämna gemensam bostad

    Till att börja med förstår jag att situationen är delikat och att juridiken på området inte alltid motsvarar vad som är lämpligt i en enskild situation. Det är ofta jobbigt att kräva sin rätt, så huruvida det är rätt att göra i en viss situation får man själv bedöma. Jag kommer dock att redogöra för den enda möjliga lösning jag kan finna.

    Eftersom ni äger bostaden tillsammans så har din före detta sambo rätt att bo där, oavsett om er relation är slut eller inte. Det är fortfarande hans bostad. När man är flera som äger en bostad (men även annat) tillämpas dock reglerna i samäganderättslagen. Där ges en rätt för dig som delägare i bostaden att ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning genom offentlig auktion. Detta kan bara hindras ifall din sambo har "synnerliga skäl för anstånd". Det räcker dock inte att han blir utan bostad utan jag skulle säga att det krävs att han inte har möjlighet att fixa någon annanstans att bo. Under den offentliga auktionen köper du tillbaka bostaden och ger hälften av köpeskillingen till din före detta sambo (den andra halvan går till dig som delägare i bostaden).

    Offentlig auktion kostar dock pengar (för auktionsförättare) och brukar generera en mindre köpeskilling än om man säljer bostaden på vanligt vis. Det kan vara ett incitament för din före detta att sälja bostaden till dig nu, så att priset blir bra. Diskutera saken med honom och berätta att du kan komma att tvångsförsälja bostaden. Om han ändå bor kvar får du välja om du vill agera eller inte. Om du väljer att fortsätta så ansöker du bara hos tingsrätten. De utser därefter en god man som förättar auktionen.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden