Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Sambo ska bli delägare i fastighet

Hej
Jag har en fastighet sedan tidigare och nu vill jag och min sambo att hon blir delägare i huset. Lånet är på ca 800 tusen och fastigheten är i dagsläget värderat till 1,2 miljoner. En hel del renovering har hänt sedan den värderingen och jag ska värdera om huset. Hur går men till väga för att min sambo ska bli delägare? Kan hon betala mig hälften av lånet? Eller hon behöver betala hälften av vad huset är värt? Dessa pengarna tänkte vi lägga in i huset och sedan renovera för i princip hela slanten.

Tackar för svar!

Rådgivarens svar

2019-11-03

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

 

Inledning
Som din fråga är formulerad förstår jag det som att ni vill att din sambo ska bli ägare till halva fastigheten.

Din sambo kan bli delägare i din fastighet genom gåva eller köp. Om överlåtelsen görs som köp aktualiseras eventuell vinstskatt för dig och stämpelskatt för din sambo.

Jag förstår din fråga som att ni undrar om det räcker om din sambo bara betalar halva lånet eller om hon måste betala marknadsvärdet för halva huset. Om ni inte redan gjort det bör ni ta kontakt med banken för att utreda om din sambo får gå in som medlåntagare med dig eller inte.

För kännedom är det bara nödvändigt att hon har någon ägarandel i fastigheten för att även hon ska kunna utnyttja ROT-avdrag för de renoveringar ni planerar.

 

Vederlag
Det finns inga lagkrav på att din sambo ska betala något för halva fastighet. Du kan i princip välja att ge bort utan något krav på motprestation från din sambo.

Däremot så kommer banken kräva att hon går in som medlåntagare i det lån du har. Om din sambo går in som medlåntagare så ses det som att hon betalar ett vederlag på 400 000 kr för halva fastigheten.

Gåva eller köp (oberoende av lån)
I din fråga framgår inte taxeringsvärdet så jag kommer förklara övergripligt och ge exempel.

Vad som är avgörande för om överlåtelsen av halva fastigheten ses som gåva eller köp beror på om vederlaget överstiger halva taxeringsvärdet eller inte.

Om din sambo ska bli delägare till 50% genom antingen gåva eller köp, vilket jag utgår ifrån, så måste taxeringsvärdet för hennes halva av huset fastställas. Ifall skatteverket fastställer att taxeringsvärdet för hela huset till 1 miljon kronor och din sambo betalar 500 001 kr så anses överlåtelsen vara ett köp. Om hon i överlåtelseavtalet åläggs betala 499 999 kr då anses överlåtelsen vara i form av gåva från din sida.

 

Taxeringsvärdet om hon endast tar över lånet som det är idag
Om din sambo endast blir medlåntagare så behöver taxeringsvärdet för hela fastigheten 2019 vara minst 800 001 kr för att det inte ska aktualiseras någon skatt för dig.

För att din sambo ska slippa stämpelskatt behöver taxeringsvärdet för 2018 vara minst 1 000 001 kr.

Sammanfattning
Du kan själv välja hur mycket av din fastighet du vill ge bort och till vilket pris. Om du ska ge bort halva fastigheten kommer din sambo behöva bli medlåntagare och då kan man se det som att hon köper in sig på det värdet d.v.s. 400 000 kr. Det kan beroende på taxeringsvärdet aktualisera skatt för dig och för henne.

Det är viktigt att ni ordnar med juridiskt riktiga dokument för överlåtelsen som kan användas gentemot banken och lantmäteriet. Ni kan här läsa mer och boka tid med en av våra jurister.

 

Mvh,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden