Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Samägande av fastighet

Hej,
Min syster och jag fick genom arv från föräldrar en fastighet (skattas som jordbruksfastighet) som används som "fritidshus" för c:a 10 år sedan. Nu har jag fått två villkor från min syster att antingen bli utköpt av henne eller att hon lämnar in ansökan till tingsrätten, hon vill så att säga "bli av med mig" och att hennes dotter ska få ta över. Det står inget skrivet i testamentet om tillvägagångsätt vid överlåtelse eller försäljning. Min syster vill inte bli utköpt och det vill jag inte heller bli. Jag har inte möjlighet att låna pengar om det skulle gå till aktion (tingsrätten) då man vid det tillfället ska ha hela köpesumman tillgänglig + kostnader för god man som tingsrätten utser (jurist/advokat) . Enl min syster kan det röra sig om 100.000 kr eller mer.
Min fråga är, om jag accepterar hennes erbjudande om att bli utköpt, om överlåtelse av min del kan ske genom en gåva för att "undvika reaskatt"? Mina föräldrar köpte fastigheten i början av 70-talet för 35.000.
Jag har förstått att det egentligen inte finns några andra alternativ för mig än att bli utköpt eller att det går vidare till tingsrätt, stämmer det?
Vänligen

Rådgivarens svar

2018-08-20

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Dina möjligheter

I er situation är det lagen om samäganderätt som är tillämplig. I 6 § framgår det att varje delägare får hos rätten besluta att försäljning av fastigheten får ske på offentlig auktion. Det här innebär att vem som helst kan vara med och buda på fastigheten. Från försäljningspriset kommer sedan kostnaderna för försäljningen dras av. Det här betyder att ni båda kommer stå för kostnaderna av den offentliga auktionen. Tyvärr har jag ingen vetskap vad det kostar att utbjuda en fastighet på offentlig auktion. Men det kan vara värt att göra det om fastigheten är attraktiv då det kan trissa upp priset och du får mer pengar än den situationen att du går med på att din syster köper din andel.

Angående situationen att din syster köper din andel av fastigheten spelar det ingen roll att ni benämner överlåtelsen som gåva då Skatteverket kollar på den egentliga situationen och ser att pengar har överförts till dig. Du kommer alltså bli skattskyldig oavsett hur ni gör. Problemet med att försöka göra så att du undviker skatten är att priset som din syster ska betala då kommer dras av lika mycket. Så oavsett om du betalar skatt eller inte kommer du få samma ersättning för fastigheten om din syster köper ut dig.

Sammanfattning

Om du tror att fastigheten kan gå för ett högre värde än vad din syster vill köpa ut dig för kan det vara smart att utbjuda fastigheten till offentlig auktion. Tänk dock på att kostnaderna för den offentliga auktionen kommer betalas av er tillsammans genom köpeskillingen. Väljer du att sälja din andel till syster direkt kommer du bli skattskyldig för den andelen.

Hoppas detta var svar på din fråga och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden